Search
Close this search box.

Josipović uzvratio sindikatima: ‘Sad ste me se sjetili tražiti podršku oko Zakona o radu’

ivo

ivoPredsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je jučer kako je iznenađen nastupom sindikata, nakon što su ga čelnici pet sindikalnih središnjica danas prozvali da ih, kako tvrde, nije podržao vezano za izmjene Zakona o radu (ZOR).

Kada je u pitanju odnos sa sindikatima moram reći da sam malo iznenađen njihovim nastupom. Ta priča o ZOR-u traje već dosta dugo, oni imaju svoje predstavnike u mom Vijeću i nikada nije došao zahtjev da bismo raspravljali o tome u Vijeću, i nikada nisu tražili da me upoznaju sa svojim stavovima, niti su tražili moje mišljenje, naglasio je predsjednik Josipović.

Čelnici pet sindikalnih središnjica uputili su danas pismo predsjedniku Josipoviću u kojem ga prozivaju jer ih, kako tvrde, nije podržao u njihovu sukobu s Vladom i poslodavcima zbog prijedloga izmjena Zakona o radu, te traže da iskoristi svoje ovlasti u rješavanju nastalog spora.

Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Matica hrvatskih sindikata, Hrvatska udruga radničkih sindikata i Udruga radničkih sindikata Hrvatske pitaju Josipovića zašto nije reagirao na “demontažu socijalnih prava” koju izmjenama ZOR-a žele provesti Vlada i HUP.

Odgovarajući na te tvrdnje sindikata predsjednik Josipović rekao je kako su se sindikati sada sjetili prozivati zašto se nije napravilo ovo ili ono.

Evo, ušli smo u fazu kada je Zakon pred usvajanjem, kada sindikati najavljuju i neki generalni štrajk, i evo sada su se sjetili da prozivaju zašto se nije napravilo ovo ili ono, poručio je Josipović iz Dubrovnika.