Search
Close this search box.

Vlada ipak popušta i poziva na pregovore o Zakonu o radu?

stop radu na crnu

stop radu na crnuNajavu godine borbe protiv rada na crno ministar rada Mirando Mrsić iskoristio je da bi pružio ruku pomirenja sindikatima. – Fleksibilniji radni uvjeti ne smiju biti podloga za kršenje prava radnika – rekao je i obećao da će pooštriti kazne za poslodavce koji zapošljavaju na crno.

– Između dva saborska čitanja sjest ćemo sa socijalnim partnerima za stol i pregovarati o promjenama Zakona o radu – kazao je Mrsić. Prijedlog Vlade bit će da se novčane kazne za poslodavce povećaju sa 60 do 100 tisuća kuna, a osim za rad bez prijave na socijalna osiguranja, kazne će se ispisivati i za druge situacije u crnoj zoni kao što su isplata dijela plaće ispod stola, nepoštivanje radnog vremena i slično.

Do Vladina poziva na nastavak pregovora došlo je nakon što su sindikati zaprijetili općim štrajkom jer su im sporna dva elementa u predloženom zakonu: produljenje radnog tjedna do 60 sati i fleksibilniji uvjeti rada za unajmljene radnika. Ministar u razgovoru s novinarima nije spominjao te otvorene teme s radničkim predstavnicima već je uopćeno kazao da “rad na crno šteti radnicima, poslodavcima i društvu u cjelini”. Do sredine mjeseca otvorit će se i novi telefonski broj samo za prijave građana po kojima će postupati inspektori rada koji su od početka godine pod nadležnošću resornog ministra.

Ne slušaju nas

– Na pregovore ćemo se odazvati, a naši stavovi su javno poznati, oni su argumentirani i prepoznatljivi, dok za razliku od toga ministar i poslodavci nisu imali jasne argumente. Vidjet ćemo jesu li spremni razgovarati na razini argumenata ili sile na temelju broja ruku u Saboru. Ako idu s pozicije sile, onda nam ne preostaje ništa drugo nego uzvratiti istom mjerom, i to ne samo vezano uz mogući opći štrajk nego i uz neke druge mjere koje ćemo nastaviti dotad da bismo jednostavno kaznili ovu vlast za ovakvo ponašanje prema radnicima – kazao je sindikalist Krešimir Sever i dodao da su sindikati izašli iz dijaloga koji nije imao nikakva smisla jer se vrlo jasno pokazivalo da ovo što se gura u pregovorima već unaprijed ima gotova rješenja i da se zapravo ne slušaju sindikalni argumenti.

Šef Laburista Dragutin Lesar sumnja u iskrenost ministrove ruke pomirenja. – Da je postojala iskrena namjera ministra da moguće sporove oko ovog zakona razriješi, on bi to učinio prije upućivanja ZOR-a u saborsku proceduru. Tim upućivanjem u Sabor vrši se dodatni pritisak na sindikate, smanjuje im se manevarski prostor, što je krajnji bezobrazluk jednog ministra iz redova socijaldemokrata – zaključuje Lesar.

U siječnju su inspektori podnijeli 23 optužna prijedloga zbog sumnje u počinjenje 44 prekršaja te donijeli dva rješenja o privremenoj zabrani rada zbog rada na crno.

Izvor/Autor: http://www.vecernji.hr/