Search
Close this search box.

Orešković: Bivša društva iz afere SPICE u dogovoru s državom ishodili su ovakav scenarij za Mirnu!

šimo

šimo«Brodolom» Mirne na dno će povući 250 radnika i 400 ribara.

Predstečjna nagodba za rovinjsku «Mirnu» je odbijena, a vjerovnici potražuju oko 37 milijuna kuna. Najnoviji razvoj događaja u ovom negdašnjem istarskom divu ne dovodi u pitanje samo egzistenicije zaposlenika tvornice ribe već pogađa i ribarstvo od kojeg preživljavaju brojne tamošnje obitelji. Naime, uz sudbinu «Mirne» je vezano i 400 članova posada ribarica, na više od 50 brodova!

Tvornica ribe «Mirna» osnovana je 1877., a njeni proizvodni kapaciteti predstavljaju 33 posto ukupne proizvodnje ribljih konzervi u Hrvatskoj i 5 posto u europskoj proizvodnji. Šef sindikata PPDIV-a Šime Orešković kaže kako je jedini interes sadašnjih vlasnika prodaja imovine «Mirne», prema procjeni sindikata, vrijedne više od 200 milijuna kuna.

„Imovina je vrijedna višestruko nego što su dugovanja «Mirne» i naravno, kad ode u stečaj, kad se podmire dugovanja vlasnici zarađuju višestruko od toga. Očito su vlasnici u dogovoru s državom ishodili ovakav scenarij, a vlasnici su bivša društva iz afer Spice – sve sam vam rekao. Borit ćemo se koliko možemo jer želimo očuvati proizvodnju i radna mjesta”, rekao je Orešković.

Vladan Bojić, predsjednik Ceha ribara Hrvatske obrtničke komore kaže kako će propast «Mirne» ugroziti ne samo male ribare, već i velike, kao i cjelokupnu opskrbu ribom u Istri. Također je naglasio kako se «nada da će Mirna uskrsnuti s nekim novim vlasnikom jer nakon svih tvornica ribe koje smo izgubili, bilo bi jako loše da i stoljetna tradicija Mirne nestane na ovaj način».

Koliko «Mirna» znači hrvatskom gospodarstvu govori i činjenica o njezinim proizvodnim kapacitetima, a radi se o 1000 tona smrznute ribe, 350 tona ribljeg brašna, 80 tona ribljeg ulja, te 45 milijuna konzervi. Proizvodi su im plasirani na domaće i međunarodno tržište.

Gradonačelnik Rovinja Giovanni Sponza izrazio je žaljenje zbog ovakve odluke stečajnog suca.
“Suosjećam s radnicima, ribarima i njihovim obiteljima, te izražavam žaljenje što je proglašen stečaj nad Mirnom. Sve do sada poduzeto od strane Grada Rovinja bilo je u cilju zaštite Mirne, u cilju da tvornica opstane i da, obzirom na rezultate koje ostvaruje te potencijal koji njezini proizvodi imaju na tržištu, Mirna raste i razvija se. Sve je sada u rukama stečajnog upravitelja. Treba stati na loptu, ostati hladne glave i biti odgovoran – prvenstveno zbog radnika, ribara, proizvodnje, ali isto tako i kupaca. Treba se nastaviti boriti. Mi ćemo i nadalje svim dopuštenim sredstvima činiti sve da Mirna opstane i nastavi sa proizvodnjom prvenstveno zbog radnika i ribara, ali i zbog tradicije i cjelokupnog gospodarstva Rovinja», naveo je Sponza u priopćenju.

Izvor/Autor:http://objektivhr.com/