Search
Close this search box.

Sindikat PPDIV p(r)oziva Slavka Linića: Tko je bacio oko na vrijedno zemljište Mirne Rovinj?

mirna pres1

mirna pres1Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske protivi se pokretanju stečaja nad trgovačkim društvom Mirna Rovinj, jer smatra da za to nema razloga i učinit će sve da se sačuvaju radna mjesta i proizvodnja, najavio je predsjednik PPDIV-a Šimo Orešković na konferenciji ze medije.

Sindikalci ističu da se odmah pokraj tvornice Mirna planira izgraditi marina pa sumnjaju da je nekome to možda zasmetalo pa ju nastoji uništiti: Radi se o atraktivnom zemljištu, višestrukom vrjednijem od starog poreznog duga koji je s kamatama narastao na 40 milijuna, i možda je netko na njega “bacio oko”.

Pozvao je Ministarstvo financija kao najvećeg vjerovnika i ministra Slavka Linića da spriječe stečaj Mirne te najavio žalbu na odluku o stečaju za koju se nadaju da će biti prihvaćena. Najavio je i prosvjede ispred Ministarstva financija i štrajk kako bi upozorili na štetnost stečaja za Mirnu te izrazio nadu da će se pronaći neko rješenje kao što je i za Imunološki zavod.”

Ako postoji bilo kakav način da se sačuva proizvodnja i radna mjesta u Mirni spremni smo ga podržati”, poručio je Orešković. Podsjetio je da je Linić najavio borbu za svako radno mjesto pa ih tim više čudi odluka Ministarstva financija u uvjetima kada je više od 380.000 nezaposlenih. Upitao je kakva je to socijaldemokratska vlast koja odbija socijalni dijalog.

mirna pres2Podsjetio je da je na jučerašnjem ročištu predstečajne nagodbe Ministarstvo financija glasovalo protiv izmijenjenog plana financijskog i operativnog restrukturiranja i time otjerao Mirnu u stečaj. Koja je svrha predstečajne nagodbe kada Ministarstvo financija može spasiti radna mjesta i proizvodnju na podmukao način tjera Mirnu u stečaj, pita Orešković.

Mirna ostvaruje maksimalnu proizvodnju u dvije smjene, u potpunosti je likvidna i sve svoje obveze izvršava redovito. Povećala je kapacitet proizvodnje na 200.0000 konzervi dnevno, odnosno 22,7 milijuna konzervi prošle godine, od čega se 75 posto proizvodnje izvozi. Ima punu zaposlenost 254 radnika, a o njima ovisi 400 kooperanata, ribara i njihovih obitelji, istaknuo je Orešković.

Sindikalni povjerenik PPDIV-a u Mirni Rovinj Evelino Marić rekao je da su tražili su strateškog partnera no nije im se javio, iako su očekivali i željeli da bi to mogla biti Podravka. Napomenuo je da se u Rovinju odmah pokraj tvornice Mirna planira izgraditi marina pa sumnja da je nekome to možda zasmetalo pa ju nastoji uništiti. Radi se o atraktivnom zemljištu, višestrukom vrjednijem od starog poreznog duga koji je s kamatama narastao na 40 milijuna, i možda je netko na njega “bacio oko”.

Član Radničkog vijeća Mirne Aldo Simonelli podsjetio je da se Mirni promijenilo 17 uprava da je izgubljena flota brodova i oko 400 radnih mjesta, a da za to nitko nije odgovarao. Znamo raditi i nećemo stati kao ni puno puta do sada, poručio je Simonelli dodavši kako imaju 140 godišnju tradiciju i da za njihove proizvode postoji interes.

Izvor/Autor: http://www.politikaplus.com/

{vsig}vijesti/sredisnji-ured/2013/mirna2014{/vsig}