Search
Close this search box.

MEĐUNARODNA I EUROPSKA KONFEDERACIJA SINDIKATA POZIVAJU NA POVLAČENJE PRIJEDLOGA NOVOG ZAKONA O RADU

ituc2

ituc2Postupci Ministarstva rada namjerno marginaliziraju sindikate i diskreditiraju socijalni dijalog, a novi ZOR bi doveo do drastičnog pogoršanja uvjeta života i rada.

Međunarodna konfederacija sindikata (ITUC) i Europska konfederacija sindikata (ETUC) u dopisu poslanom predsjedniku Vlade RH 19. veljače 2014. izražavaju svoju duboku zabrinutost zbog upućivanja Prijedloga novog Zakona o radu u saborsku proceduru te pozivaju na povlačenje Zakona i ponovnu uspostavu procedura socijalnog dijaloga kako bi se izbjegle nepotrebne tenzije i konflikti u društvu.

Poziv ministra rada na raspravu o nacrtu Prijedloga koji je već upućen u saborsku proceduru ocjenjuju kao čin koji daje dodatnu gorčinu nizu postupaka koje nije moguće tumačiti drugačije nego kao namjerno marginaliziranje sindikata i diskreditiranje socijalnog dijaloga kao priznatog alata za izgradnju javnog konsenzusa i usmjeravanje politika, posebno u teškim vremenima.

ITUC i ETUC dijele zabrinutost hrvatskih sindikata da će usvajanje ovog Prijedloga Zakona u njegovom sadašnjem obliku i sadržaju imati ozbiljne negativne posljedice za razvoj učinkovite politike zapošljavanja i radne odnose. Ovakav zakon doveo bi do drastičnog pogoršanja uvjeta života i rada hrvatskih građana, do produbljivanja nejednakosti te tako do potkopavanja temelja za budućnost ekonomije i društva.

ITUC i ETUC ističu svoju punu podršku legitimnim zahtjevima hrvatskih sindikata i njihovim prosvjednim akcijama u pokušaju da skrenu pozornost Vlade na ozbiljnost situacije, na potrebu za napuštanjem njezinog trenutnog beskompromisnog pristupa i uspostavom istinskog i djelotvornog socijalnog dijaloga.

Međunarodna konfederacija sindikata (ITUC) broji 175 milijuna članova organiziranih u 305 sindikata iz 151 države, dok Europska konfederacija sindikata (ETUC) okuplja 60 milijuna članova organiziranih u 84 nacionalne sindikalne središnjice i 10 industrijskih federacija. SSSH i NHS jedine su hrvatske punopravne članice ITUC-a i ETUC-a.