Search
Close this search box.

Danas ŠTRAJK SOLIDARNOSTI od 12 -14 sati diljem Hrvatske! Sutra sindikalni prosvjed na Markovom trgu u Zagrebu!

strajk solidarnosti - naljepnica 75x75 3

strajk solidarnosti - naljepnica 75x75 3Kao što su jučer na konferenciji za novinare najavili čelnici sindikalnih središnjica, danas u vremenu od 12 -14 sati diljem Hrvatske održat će se ŠTRAJK SOLIDARNOSTI kojim će se hrvatski radnici dati potporu radnicima ZRC-a iz Lipika koji već 25 mjeseci nisu dobili plaću, radnicima Modne industrije ARENA iz Pule kojima plaća nije isplaćena još od srpnja prošle godine i radnicima mnogih drugih poduzeća koja su pred stečajima, u kojima poslodavci nemilice raskidaju kolektivne ugovore, otpuštaju radnike i bogate se na račun potplaćenih radnika.

Današnji ŠTRAJK SOLIDARNOSTI osim toga, početak je radikalnijh sindikalnih akcija uperenih protiv Vlade RH koja je bez konsenzusa socijalnih partnera uputila prijedlog novog Zakona o radu u Sabor RH na prvo čitanje.

Prijedlog novog ZOR-a nije prošao proceduru pregovora između socijalnih partera, doživio je niz kritika u javnoj raspravi, protive mu se i međunarodne sindikalne asocijacije koje su u dva navrata pisale premijeru Milanoviću, međutim Vlada RH prema sudu domaće i međunarodne javnosti cijelo ovo vrijeme ponaša se ignorantski oslanjajući se na saborsku većinu, kao glasačku mašineriju, kojom namjerava ovakav rigorozno prepravljeni zakon silom nametnuti hrvatskim radnicima!

Zato, pozivamo vas na današnji  ŠTRAJK SOLIDARNOSTI  da zajedno pošaljemo poruku Vladi RH i poslodavcima da se smo protiv prijedloga novog ZOR-a

• jer radnike pretvara u robove
• jer pogoduje krupnom kapitalu
• jer olakšava poslodavcima da dijele otkaze radnicima bez obrazloženja
• jer produženje radnog vremena vodi prema povećanju ozljeda na radu
• jer rigorozniji ZOR neće smanjiti nezaposlenost, nego će zaposleni i nezaposleni samo zamijeniti mjesta
• jer za hrvatsku gospodarsku krizu nisu krivi radnici niti radno zakonodavstvo, već loši političari i njihova gospodarska politika, nezasitne bankarske institucije i bahati, pohlepni i nesposobni poslodavci!

Sudjelovanjem u današnjem ŠTRAJKU SOLIDARNOSTI dat ćemo potporu i kolegama radnicima u poduzećima iz prehrambenog i poljoprivrednog sektora, kao i vodoprivrede u kojima radnike organizira Sindikat PPDIV, a čija su radna mjesta ugrožena.

Podršku tako dajemo radnicima Zdenke iz Velikih Zdenaca gdje je proglašen spor radi kolektivnih pregovora, Mesne industrije Ivanec zbog neisplate plaća, Mirne iz Rovinja kojoj prijeti stečaj, Hidroregulacije iz Bjelovara radi spora zbog kolektivnog ugovora, Ljekovitog bilja iz Budančevica koje je u stečaju, Kaštelalnskim staklenicima u kojima je upitna daljnja proizvodnja i mnogim drugima.

Za sutra 26. veljaču zakazan je i veliki sindikalni prosvjed na Markovom trgu u Zagrebu, jer je na dnevnom redu Sabora 1. čitanje prijedloga novog ZOR-a. Okupljanje je nešto prije 9 sati na Trgu bana Josipa Jelačića, a u 9 sati prosvjedna povorka krenut će prema Vladi RH i Saboru.

{vsig}vijesti/sredisnji-ured/2013/solidarno2522014{/vsig}