Search
Close this search box.

Pozivu na ŠTRAJK SOLIDARNOSTI odazvalo se 270 tisuća radnika iz javnog i privatnog sektora!

j

jPrema pisanju tportala organizatori današnjeg Štrajka solidarnosti, čelnici sindikalnih središnjica zadovoljni su odazivom radnika na njihov poziv da podrže radnike ZRC-aiz Lipika u njihovoj borbi za 25 do sad zaostalih plaća za svoj rad, radnike Modne inudstrije Arena iz Pule kojima plaća nije isplaćen već 6 mjeseci i mnoge druge čija su radna mjesta danas ugožena.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel izjavio je nakon završetka štrajka solidarnosti, koji je održan od 12 do 14 sati, da se pozivu na štrajk odazvalo više od 270.000 radnika, odnosno gotovo 100 posto onih koji su na sindikalnom referendumu izrazili spremnost na sudjelovanje u generalnom štrajku protiv izmjena Zakona o radu (ZOR).

Od petminutnog sudjelovanja vozača ZET-a, do dva sata stajanja 110 vlakova Hrvatskih željeznica, u školama i stotinama trgovačkih društava bio je masovan odaziv radnika na štrajk. Nisu svi stajali puna dva sata, ali su se solidarno odazvali gotovo svi članovi sindikata, ustvrdio je Novosel.

Štrajk je formalno održan iz solidarnosti s radnicima Zdravstveno-rekreativnog centra u Lipiku i pulske tekstilne tvornice Arena, kojima više mjeseci nisu isplaćene plaće, no pravi je razlog bilo uvrštenje u saborsku raspravu novog ZOR-a koji sindikati odbijaju prihvatiti u predloženom obliku, tvrdeći da je štetan za radnike i njihova prava.

U štrajku su sudjelovali djelatnici javnog gradskog prijevoza, javnih ustanova, brodogradilišta 3. maj i škola, gradskih i županjskih uprava, HZZO-a, HZMO-a, kazalištarci i drugi. Štrajk su podržali Hrvatski laburisti – stranka rada, a povlačenje ZOR-a iz procedure zatražili su iz HSS-a.

Sindikalci najavljuju i prosvjed na Markovu trgu u vrijeme kada će se u Saboru raspravljati o ZOR-u. Saborska rasprava bila je najavljena za prošli tjedan, pa je odgođena za sutra, no danas poslijepodne u Saboru se neslužbeno čulo da bi moglo doći do nove odgode, o čemu bi trebao odlučiti Klub SDP-a.

Predsjednik Kluba SDP-a Igor Dragovan potvrdio je Hini da su moguće promjene u redosljedu rasprave, ali i naglasio da se ZOR mora raspraviti.

“Radi se o prvom čitanju. Mi očekujemo da sindikati daju svoje prijedloge u vidu zakonskih poboljšanja, a neprihvatljivo je ovako ultimativno reći – stavite izvan snage pa ćemo razgovarati”, rekao je Dragovan.

Izvor: http://www.tportal.hr/