Search
Close this search box.

Danas veliki sindikalni prosvjed ispred Sabora i Vlade RH

dan d2

dan d2Danas, na dan 1. čitanja novog prijedloga Zakona o radu, pogubnog za hrvatske radnike, sindikalne središnjice pozvale su svoje povjerenike i aktiviste da im se pridruže na prosvjedu koji će se od 9 sati održati na Markovom trgu u Zagrebu, ispred Sabora i Vlade RH.

Prema najavama, prijedlog ZOR-a trebao bse naći na dnevnom redu u 9.30 sati i dok će sindikalnim čelnicima biti omogućeno praćenje rasprave sa galerije u Saboru, na Markovom trgu biti će postavljen video zid preko kojeg će raspravu saborskih zastupnika moći pratiti i sudionici sindikalnog prosvjeda.

O odvijanju samog prosvjeda izvještavat ćemo vas kontinuirano tijekom dana… 

9.50. U Saboru je započela rasprava klubova zastupnika o tome hoće li se održati   1. čitanje prijedloga ZOR-a ili će doći do odgode. Govorili su Josip Salapić (HDSSB), Dragutin Lesar (Hrvatski labursti – Stranka rada), Ivan Šuker (HDZ), Jadranka Kosor (nezavisni zastupnici), Nada Turina – Đurić (HNS), Milorad Pupovac (SDSS).

Svi govornici, predstavnici klubova zastupnika, osim predstavnice HNS-a zatražili su da se odgodi rasprava o novom prijedlogu ZOR-a ma rok od 3 -6 mjeseci, te da se nastavi dijalog Vlade RH i sindikata.

10.20. Predsjednik Sabora je, na prijedlog zastupnika Damira Kajina, otpočeo raspravu/očitovanje klubova zastupnika o stanju u vezi sa poduzećima Mirna iz Rovinja i Arena iz Pule. Ovom zahtjevu pridružila se i Hrvatska stranka umirovljenika.

Saborsku raspravu od početka današnjeg zasjedanja sa galerije prate predsjednici sindikalnih središnjica i predsjednici nekih granskih sindikata

10.35. započinje točka dnevnog reda: 1. čitanje prijedloga ZOR-a

Sa svojim obraćanjem zastupnicima Sabora RH započeo je ministar Mirando Mrsić, a istovremeno su zastupnici oporbenih stranaka počeli napuštati saborsku dvoranu, a i predstavnici sindikata napustili su saborsku galeriju.

10.40. Prosvjed na Markovom trgu se nastavlja, a sada se očekuje da će se prosvjednicima obratiti i čelnici sindikalnih središnjica.

{vsig}vijesti/sredisnji-ured/2013/zagreb{/vsig}