Search
Close this search box.

Zakon o radu podijelio Sabor: U Hrvatskoj zapravo problem nisu radnici, nego kapital!

sabor-novi-saziv-130

sabor-novi-saziv-130Saborska oporba je kritizirala prijedlog novog Zakona o radu (ZOR), pozivajući Vladu da ga povuče, a premijera Zorana Milanovića da osobno obnovi dijalog sa sindikatima, na što su vladajući odgovorili da je nemoguć dijalog sa sindikatima “koji su ultimativno napustili pregovore i ne žele konstruktivno rješenje”.

HDSSB-ov Josip Salapić prozvao je Vladu da je izgubila dodir sa stvarnošću, podsjetivši na izjavu potpredsjednice Vlade Vesne Pusić na subotnjoj SDP-ovoj konvenciji koju Salapić naziva “tulumom u veseloj atmosferi”, da je aktualna vlada najbolja do sada.

Iako priznaje da je nužna revizija ZOR-a, Salapić se protivi predloženom zakonu, jer ne želi “soliti rane onih koji danas teško u Hrvatskoj žive”.

Smatra da su vladajući prijedlogom ZOR-a “sami sebi nanijeli politički udarac”, a podsjetio je da je Milanović 2010. potpisao referendumsku inicijativu s ciljem da se onemoguće izmjene ZOR-a. “Još neki su potpisivali koješta pa su navečer glumili jedno, a sutradan ujutro nešto drugo. To dovodi u pitanje vjerodostojnost politike, političara i Hrvatskog sabora”, rekao je Salapić i dodao da bi trebalo razmisliti o donošenju ZOR-a na referendumu.

Nezavisna Jadranka Kosor protivi se takvoj ideji. “Čemu nam onda služe vlada i parlament? Zakone treba predlagati Vlada, a donositi Sabor, a oko ovakvih zakona treba tražiti što širi konsenzus”, smatra Kosor.

Za razliku od Salapića, Kosor je atmosferu na SDP-ovoj konvenciji doživjela kao “komornu”. “Moj je dojam da je to bila komorna atmosfera, o čemu govori i činjenica da ministar financija, najpopularnija osoba u Vladi, sjedi u zadnjem redu i zapravo pokupi cijelu atmosferu i sve komentare toga skupa, i to u trenutku kada donosimo rebalans proračuna koji ovaj tjedan neće biti ni na dnevnom redu”, rekla je Kosor.

Salapićev stranački kolega Boro Grubišić smatra da se izjavom o najuspješnijoj vladi Pusić “narugala sama sebi”. Ustvrdio je da je standard u Hrvatskoj bio veći u vrijeme rata te ocijenio da je “to i razumljivo kada imamo na čelu Vlade liberalnog konzervativca ili valjda okorjelog liberala, koji izmišlja unutarnje neprijatelje od seljaka, radnika, ribara, liječnika, učitelja, kojima se valjda suprotstavlja ovim Zakonom o radu”.

“Danas slušamo na radiju kako jedan profesor radnog zakonodavstva, koji je u rodbinskim vezama s jednim udbašem kojega sud nije ekstradirao u Njemačku, brani ovaj zakon na isti način kao i ministar. Tek mi je poslije postalo jasno zbog čega”, rekao je Grubišić.

SOBOL: Sindikaliste nije bilo briga da čuju makar što klubovi zastupnika misle reći o Zakonu o radu. Toliko o spremnosti na dijalog
Branko Hrg (HSS) ne čudi se što premijer nije okupio socijalne partnere. “Zar vi stvarno vjerujete u iskrenost riječi čovjeka koji s jedne strane Markova trga u drugu zgradu ide u službenom autu pod pratnjom, umjesto da se prošeće minutu i pol preko puta”, rekao je Hrg.

Gordana Sobol (SDP) Salapiću je “zahvalila što reklamira konvenciju SDP-a”, no odbila je pozive na dijalog, ustvrdivši da su sindikati u studenom napustili pregovore te da s njima nije moguće pregovarati, “jer ne žele konstruktivno rješenje”.

Sindikatima je spočitnula i što su Markov trg, na kojem su jutros prosvjedovali, napustili prije početka rasprave po klubovima. “Nije ih bilo briga da čuju makar što klubovi zastupnika misle reći o Zakonu o radu. Toliko o spremnosti na dijalog”, kazala je Sobol.

Zakonu se protivi i Milorad Pupovac (SDSS), koji je uvjeren da “u Hrvatskoj zapravo problem nisu radnici, nego kapital”. “Mi znamo gdje su naši radnici, sve više ih je na burzi, ali gdje je naš kapital? Nema ga, gdje je nestao, je li u bankama, depozitima…”, upitao je Pupovac, koji se boji nekontrolirane fleksibilizacije tržišta rada.

“Neki kolege socijaldemokrati u Europskom parlamentu su mi prije desetak godina rekli da je sada sve ‘fleksi’ i da je jako ‘trendi’ to ‘fleksi'”, rekao je Pupovac, na što mu je replicirao laburist Dragutin Lesar.

“Dobra reklama za ovaj zakon bi možda bila, fleksi je seksi”, rekao je Lesar te dodao da su “oni koji su pametni oduvijek znali da na engleskom slijedi i nastavak – flexicurity”. “Model tranzicije rada koji počiva samo na liberalizaciji dovodi do toga da na jednom mjestu fleksibilizirate, popustite, a za ne dugo mjeseci počinje udar na drugom mjestu”, rekao je Lesar.

HDZ-ova Martina Dalić smatra da je otvaranje rasprave o ZOR-u nepotrebno i neopravdano te potiče negativne društvene tenzije. “Vlada nije jasno pokazala na koji će način ovo pridonijeti gospodarskom oporavku”, ustvrdila je Dalić.

Odbila je argument da jednaka rješenja ima njemačko radno zakonodavstvo, ističući da su ona u Njemačkoj bila dio vjerodostojnog i zaokruženog plana oporavka gospodarstva, kakav Hrvatska nema.

Dalić se boji i da Vlada može očekivati vrlo malo od socijalnog dijaloga. “U atmosferi kakva je danas u Hrvatskoj, zagovaranje društvenog dijaloga djeluje gotovo nestvarno”, kazala je Dalić i pozvala Vladu da “pokaže odgovarajući stupanj političke volje i predanosti socijalnom dijalogu”.

Zastupnici nastavljaju pojedinačnu raspravu o prijedlogu ZOR-a, a na tu temu prijavljeno je još 25 govornika.