Search
Close this search box.

Pad broja zaposlenih u hrvatskoj industriji

dimnjak

dimnjakU hrvatskoj je industriji u siječnju ove godine bilo 0,3 posto manje zaposlenih nego u mjesecu ranije, a 3,5 posto manje u odnosu na siječanj 2013. godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Proizvodnost rada u hrvatskoj industriji je pak u siječnju ove prema istom mjesecu lani porasla za 4,2 posto.

Statistički podaci prema pojedinim djelatnostima pokazuju da je na mjesečnoj razini, u siječnju ove u odnosu na prosinac prošle godine, broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji pao za 0,3 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,5 posto, a u rudarstvu i vađenju 1,5 posto manje.

Na međugodišnjoj razini, u siječnju ove u odnosu na siječanj 2013. godine, u prerađivačkoj je industriji, koja ima udio od 90,6 posto u ukupnom broju zaposlenih u industriji, bilo 2,7 posto manje zaposlenih.

Broj zaposlenih u rudarstvu i vađenju istodobno je smanjen za 7,8 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji bilo je 13,4 posto manje zaposlenih nego u siječnju 2013. godine.

Podaci o proizvodnosti rada pokazuju pak da je u siječnju ove godine u odnosu isti lanjski mjesec proizvodnost rada u prerađivačkoj industriji povećana za 5,1 posto, u rudarstvu i vađenju za 4,7 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji proizvodnost je porasla za 15,1 posto.

Izvor/Autor: http://www.business.hr/