Search
Close this search box.

Delegacija Sindikata PPDIV posjetila kolege u Sloveniji

slovenci

slovenciKrajem prošlog tjedna delegacija Sindikata PPDIV predvođena predsjednikom Šimom Oreškovićem, posjetila je kolege u Sloveniji.

Slovenski domaćin PPDIV-ovcima zapravo je bio granski sindikat prehrane (KŽI), a tradicionalni susret sindikalnih kolega ove je godine održan je 13. i 14. ožujka u Radencima na samoj  granici s Austrijom.

Delegaciju KŽI su predvodili predsjednik i tajnik Sindikata KŽI, te  kolege iz poduzeća Radenska, a delegaciju Sindikata PPDIV-a Hrvatske uz predsjednika činili su Denis Paradiš član Predsjedništva, Marina Gruban članica sekcije mladih i Marinko Vrsaljko voditelj tržišta rada.

Delegacije su međusobno razmjenile informacije o poslijedicama globalne krize koja sve više utječe na ekonomsku i socijalnu situaciju u Sloveniji i Hrvatskoj, te o sindikalnim aktivnostima u Sloveniji i Hrvatskoj.

U prvom dijelu susreta slovenske kolege su upoznale delegaciju iz Hrvatske o novijoj povijesti Radenske i njenom poslovanju i značenju za ovaj kraj u kojem je smještena ova punionica mineralne vode. Radenska je poduzeće vrlo poznato i u Hrvatskoj. Do 1990. godine ostvarivala je veliki plaman svih svojih proizvoda u našoj zemlji, a još i dan danas ime Radenska i u Hrvatskoj se nerijetko koristi kao sinonim za mineralnu vodu.

Delegacija je obišla pogon i uočila visoki stupanj automatizacije i veoma mali broj radnika. Kolege su nas upoznale s radom sindikalne podružnice i posebno su nas informirali o radu radničkog vijeća.

Radnička prava su pod svakodnevnom pritisku i nastojanju da ih se umanji bilo kroz izmjene kolektivnih ugovora ili kroz izmjene Zakona o radu. Za njima su dugotrajni i mućni pregovori o održanju postojećeg kolektivnog ugovora.

Sindikalni pokret u Sloveniji ostvaruje određeme rezultate u svom radu, ali prostora za daljnje unapređenje svakako ima. U Sloveniji djeluje osam sindikalnih središnjica, a Sveza samostalnih sindikata u kojoj je organiziran KŽI je najveća. Kolege raspravljaju o daljnjoj reformi ove sindikalne orgnnizacije. Zakon o reprezentativnosti nije doprinio jačanju sindikalnog pokreta, a ni jednostavnijem organiziranju sindikalnih organizacija.

KŽI poduzima razne akcije kako bi u svoje redove pridobio nove članove. Konstatirali su da nema jednostavnih riješenja i od nekih akcija postignu određena poboljšanja, a od nekih akcija nema dovoljno pozitivnih učinaka. 

Predsjednik Sindikata PPDIV Orešković upoznao je kolege KŽI o aktivnostima u vezi novog Zakona o radu, predstečajnim nagodbama, seminarima, regionalnim susretima i drugim aktivnostima koje poduzimamo u svakodnevnom radu u našim sindikalnim podružnicama. U nastavku je izražena zajednička ocjena da se ovakva suradnja treba nastaviti i svakako unapređivati dalje radi boljitka članova obiju sindikalnih organizacija.

Razmjenjene su informacije o međunarodnim aktivnostima i sudjelovanju u njima, posebno je bilo govora o mogućim skorim promjenama koje se namjeravaju raditi u regionalnoj strukturi naše europske konfederacije.

Pod konac susreta informirani smo skorim sportskim susretima koji organiziraju KŽI i PPDIV svaki za svoje članove.

Međusobna suradnja vodstva srodnih sindikata iz dvije susjedne zemlje pored razmjene iskustva i informacija o radu ima za cilj unapređivanja sindikalnog rada dva sindikata. U 2015. godini Sindikat PPDIV je domaćin susreta.