Search
Close this search box.

Propao pokušaj dogovora sindikata i poslodavaca oko Zakona o radu

zor

zorU utorak se o ZOR-u nastavlja pregovarati s ministarstvom rada i mirovinskog sustava koji je i predlagač zakonskih izmjena.

Razgovori Hrvatske udruge poslodavaca i sindikalnih centrala oko spornih instituta novog Zakona o radu (ZOR) su propali. Iako su sami poslodavci inicirali bipartitne razgovore kako bi se pokušala naći za obje strane zadovoljavajuća rješenja oko pitanja poput radnog vremena, odnosno preraspodjele radnog vremena, za ozbiljno pregovaranje očito nije bilo ni vremena, a ni volje. Socijalni partneri imali su dva tjedna na raspolaganju za međusobne razgovore, a u utorak se o ZOR-u nastavlja pregovarati na tripartitnoj razini, odnosno s ministarstvom rada i mirovinskog sustava koji je i predlagač zakonskih izmjena.

Sindikalne centrale i čelništvo poslodavačke udruge, ne krije niti jedna od tih strana, na političkoj su se razini suglasili kako bi trebali zajedno raditi i pronaći odgovarajuća rješenja za sporna zakonska rješenja. Tim više jer poslodavcima radno zakonodavstvo nije ključni problem s kojim se susreću u svakodnevnom radu. Sindikati su tako izrazili spremnost podržati poslodavce u njihovim pritiscima prema Vladi s ciljem kreiranja poslovno prihvatljivijeg poslovnog okruženja, no za takvu suradnju ključan bi bio dogovor na razini izmjena ZOR-a. Među ostalim, izražena je i spremnost da dva socijalna partnera angažiraju neovisne stručnjake koji bi za potrebe njihovih aktivnosti pripremali analitičke podloge kojih kronično nedostaje. No, kada se sjelo za stol razgovarati o konkretnim institutima radnog zakonodavstva, dobra politička volja pala je u vodu. Poslodavačka strana tekst ZOR-a koji je prošao prvo saborsko čitanje prihvatila je kao polaznu pregovaračku poziciju, a modeli koji su kompromisno ponuđeni, primjerice kod regulacije radnog vremena, još su liberalnijih od onog što je resorno ministarstvo predložilo. A to je sindikatima neprihvatljivo.

»Za pregovore i mogući dogovor nije bilo dovoljno vremena. Ali, ova je situacija savršeno odigrana s pozicije predlagača zakona. Pustio je da se mi sa sindikatima dogovaramo oko njegovih loših prijedloga, a sada će reći kako se, eto, poslodavci i sindikati ne mogu dogovoriti pa sve ostaje na ministarstvu«, veli nam jedan od sudionika pregovora s poslodavačke strane. On smatra kako su cijeli pregovori o ZOR-u na tripartitnoj razini vođeni katastrofalno te da se zakon ne smije žurno poslati u drugo čitanje, već ga doista treba ispregovarati i dogovoriti prije slanja u Sabor. A to bi značilo, kako vele neki od naših sugovornika, da mnoge taštine, na sve tri pregovaračke strane, treba zatomiti kako bi se našla zadovoljavajuća zakonska rješenja, ali pritom i utvrditi tehniku pregovaranja koje do sada nije bilo. Sindikalna strana, pak, ističe kako su bipartitni razgovori bili potpuni gubitak vremena koji je pokazao kako poslodavačka udruga ne zna što hoće. Tu tezu spremni su prihvatiti i neki poslodavci.

Izvor/Autor: http://www.novilist.hr/