Search
Close this search box.

U Zdenki iz Velikih Zdenaca potpisan novi kolektivni ugovor!

zdenka1

zdenka1Točno na prvi dan proljeća, radnike Zdenke dočekalo je potpisivanje novog kolektivnog ugovora kojim su zadržali svoja materijalna prava.

Naime, u petak 21. 03. 2014., nakon dugih i pomalo neizvjesnih pregovora, koji su u jednom trenutku došli u fazu kolektivnog spora, jer se pregovarački timovi poslodavca i sindikata nisu mogli dogovoriti oko nastavka primjene određenih prava, potpisan je novi kolektivni ugovor na godinu dana kojim se radnicima i u narednom periodu osiguravaju putni troškovi, Božićnica, Uskrsnica i regres za godišnji odmor.

Na početku pregovora stvari nisu izgledale nimalo ružičasto jer je prijedlog poslodavca bio ukidanje svih ovih, te još nekih prava koja su radnici do tog trenutka imali zagarantirana kolektivnim ugovorom. Najveći spor vodio se oko putnih troškova, obzirom da oni u većoj mjeri određuju visinu plaću radnika. Zbog načina organiziranja proizvodnje i potrebe za radom radnika, vrlo je čest slučaj da radnici i više puta dnevno dolaze na posao što dodatno povećava troškove putovanja. Jasno je da bi se ukidanjem ovog prava, ionako male plaće dodatno umanjile, te bi se postavljalo pitanje bi li radnicima ostajalo dovoljno novaca za zadovoljavanje svakodnevnih životnih potreba.

zdenka2Kako je stav poslodavca bio tvrd kada su bila u pitanju ova materijalna prava i kako sindikalna strana nije mogla prihvatiti ovakve radikalne rezove, pregovori su u jednom trenutku bili prekinuti, te je proglašen kolektivni spor. Sindikat je nakon neuspješnog postupka mirenja proveo i referendum o organiziranju štrajka u cilju zaštite prava i interesa radnika, koji je podržalo čak 90% radnika/članova.

Shvativši što se događa i vidjevši kolika je spremnost radnika da krenu u borbu za svoja prava, poslodavac je uputio poziv da se pokuša još jednom sjesti i dogovoriti tekst novog kolektivnog ugovora. Nakon samo dva dodatna sastanka, gdje je pregovarački tim sindikata predvođen predsjednikom Šimom Oreškovićem čvrsto ostao kod svojih zahtjeva i stavova, dogovoren je novi kolektivni ugovor kojim su radnici zadržali postojeća prava, a ukoliko se pokaže da je financijsko poslovanje poduzeća nakon devet mjeseci pozitivno i uvećanje određenih dogovorenih prava.

U ime Sindikata PPDIV-a ugovor je potpisao glavni povjerenik Sindikalne podružnice Zdenka Darko Novotni, dok je u ime poslodavca to učinio direktor poduzeća Željko Gatjal.

REGIONALNI URED
KOPRIVNICA - REGIJA III.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

(Koprivničko-križevačka županija, Bjelovarsko-bilogorska županija, Međimurska županija, Varaždinska županija)

DAVOR VRBEK
regionalni povjerenik

Trg kralja
Tomislava 13
48000 Koprivnica
tel. 048/647-040
fax. 048/221-304
mob. 099/271-8035
davor.vrbek@ppdiv.hr

VIJESTI IZ REGIJA