Search
Close this search box.

Predsjednik Josipović nazočio obilježavanju Svjetskog dana voda

svjetski dan voda 7

svjetski dan voda 7U prigodi obilježavanja Svjetskog dana voda, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović prisustvovao je svečanosti u Hrvatskim vodama.

„Iako je Hrvatska bogata vodom, moramo sustavno promišljati njezino korištenje i očuvati suverenitet nad tim strateški važnim resursom”, poručio je Predsjednik Republike u prigodnom obraćanju. Hrvatski prioritet mora biti osiguranje pitke vode u svakom kućanstvu, što znači da su potrebna daljnja ulaganja u razvoj javnih vodoopskrbnih sustava, kao i iskoraci i investicije u druge oblike korištenja voda. Pritom je važno usvojiti princip održivog upravljanja, osobito u energetici, istaknuo je.

Usklađivanje vodne i energetske regulative, usklađeno planiranje u vodnom i energetskom sektoru, poboljšanje energetske učinkovitosti, kao i korištenje potencijala obnovljivih izvora energije, mogu doprinijeti održivom upravljanju i očuvanju resursa – i vode i energije, naglasio je.

Predsjednik je podsjetio na nedavne kataklizmičke slike iz poplavljenih mjesta i naselja te apelirao da se izgradnjom i obnovom zaštitnih sustava stane na kraj brigama građana koji žive uz vodotokove i trpe štetu svaki put kada dođe do poplava.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina osvrnuo se na prošlu godinu istaknuvši da je vodni sektor ispunio 99 posto zacrtanih zadataka i planova, uz više od dvije milijarde kuna investicija, od čega su milijardu i pol nove investicije u javnom sektoru.

Novi izazov su fondovi EU iz kojih očekujemo sredstva za nove projekte koji su u pripremi, rekao je ministar, kako bi idućih godina podigli kvalitetu i standarde u vodnom gospodarstvu, a građanima u svim dijelovima Hrvatske osigurali kvalitetnu pitku vodu.

Dodao je kako ne možemo biti zadovoljni s tek 82 posto opskrbljenosti pitkom vodom, gotovo 40 posto gubitaka u vodovodnoj mreži, i tek 43 posto naselja koja su pokrivena mrežom kanalizacije ili vodo odvodnje, od čega 27 posto sa sustavima pročiščivača.

U ime Sindikata PPDIV-a, u koji je učlanjena većina radnika Hrvatskih voda, ovoj svećanosti prisustvovali su Šimo Orešković predsjednik Sindikata, Marinko Vrsaljko voditelj tržišta rada i Denis Paradiš regionalni povjerenik I. sindikalne regije.

{vsig}vijesti/regija1/2013/danvoda{/vsig}

REGIONALNI URED
ZAGREB - REGIJA I.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

(Grad Zagreb, Zagrebačka, Sisačko-moslavačka, Karlovačka i Krapinsko-zagorska županija).

Ljudevita Posavskog 5, 10000 Zagreb
tel. 01/4693-059 (direktna linija),  01/4693-050,
mob. 099/2178-777, 099/2178-700
fax. 01/4693-070

karta-regija1-ppdiv

DUBRAVKO DESOVIĆ
regionalni povjerenik

10000 Zagreb
Ljudevita Posavskog 5
tel. 01/4693-059
01/4693-050
fax. 01/4693-070
mob. 095/4693-057

VIJESTI IZ REGIJA