Search
Close this search box.

Pokretanje nove proizvodnje i novog zapošljavanja na lokaciji bivše bjelovarske Česme

cesma presica

cesma presicaNakon iscrpnih pregovora s Tehno-drvom d.o.o. i vlasnikom Jozom Kalemom, pronađeno je najbolje rješenje za bivšu Česmu – rečeno je na jučerašnjoj konferenciji  za novinare u Bjelovaru koju je sazvao Sindikat PPDIV a prisustvovali su joj i predstavnici grada Bjelovare i županije, te predsjednik Hrvatskih šuma Ivan Pavelić.

Na konferenciji je uvodno govorio predsjednik Sindikata Šimo Orešković, te je sitaknuo kako je sukladno  ranijim najavama o novoj proizvodnji i novom zapošljavanju, potpisan Ugovor između Hrvatskih šuma i Tehno-drva iz  Rijeke čime će bivša bjelovarska drvna industrija Česma  dobiti novu tehnologiju, nove strojeve te će započeti potpuno nova proizvodnja na dosadašnjoj lokaciji.

Ugovor isto tako obvezuje novog vlasnika Tehno-drvo d.o.o. Jozu Kalema da zaposli najmanje 100 radnika koji su dosad radili u Česmi, dok je  ukupni planirani broj novozaposlenih radnika čak 200. 

Predsjednik PPDIV-a Šimo Orešković rekao je kako se nikad nije planiralo u potpunosti obustaviti proizvodnju u Česmi, te je izrazio žaljenje što je situacija i rješavanje ovog problema ovoliko  dugo potrajalo, međutim bilo je neminovno radi vrlo kompliciranih i neriješenih vlasničkih odnosa i  neriješenih segmenata u zemljišnim knjigama. Navedene komplikacije su dovele do toga da se proces kupnje oduži pa su radnici od prosinca nezaposleni. Međutim, istaknuo je, prema novom potpisanom Ugovoru, sredinom svibnja trebale bi započeti prve pripreme za početak potpuno nove proizvodnje, kao i prva zapošlajvanja, te obuka radnika za rad na suvremenijim strojevima.  

Predsjednik Radničkog vijeća bivše Česme Đuro Ivanović zahvalio se predsjedniku Uprave Hrvatskih šuma Ivanu Paveliću i novom vlasniku Tehno-drvu d.o.o. na povoljnom dogovoru za radnike. Ugovori su potpisani onako kako su bili i dogovoreni, i sad preostaje čekati prvu uplatu i otvaranje nove moderne tvornice.

Sam predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Ivan Pavelić objasnio je kako su Hrvatske šume preuzele nekretnine Česme pod dug od stečaja Spačve d.d. Svoje dugovanje su pritom naplatile u 100%-tnom iznosu. Nakon iscrpnih pregovora s Tehno-drvom d.o.o. i vlasnikom Jozom Kalemom, pronađeno je najbolje rješenje za bivšu Česmu. Proizvodnja će se odvijati u Bjelovaru, dovest će se novi strojevi i uvest nove tehnologije jer trenutno su tamo strojevi stari preko 50 godina i na njima je nemoguće bilo što konkurentno proizvesti, a pritom će se zaštititi i 100 radnika tako da im bude ponuđen posao. Pritom, Hrvatske šume do isplate cijelog iznosa kupoprodajne cijene u roku od 12 godina ostaju 100%-tni vlasnik nekretnina Česme.

Nakon skeptičnih pitanja i komentara s obzirom na ranije priče o rješavanju problema Česme, gradonačelnik Antun Korušec pozvao je prisutne medije da ipak pokažu malo vjere, pogotovo jer je Ugovor sročen, potpisan i ovjeren. Mnogi imaju privid jednostavnosti rješavanja problema, ali proces je bio kompliciran i ništa se u njemu nije moglo preskočiti. Uplata se čeka i iako 15. svibnja i 20 milijuna kuna u prvoj rati djeluju daleko i nestvarno, vjeruje da će se to sve realizirati i dodaje kako ne može kao čovjek i gradonačelnik vjerovati da bi potpisnik Ugovora naknadno išao ovako nešto kršiti samo na svoju štetu. Zahvalio je radnicima na strpljenju i rekao da se od danas okreće novi list i da za novu Česmu ovdje ima perspektive.

Izvor: http://www.zvono.eu/

REGIONALNI URED
KOPRIVNICA - REGIJA III.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

(Koprivničko-križevačka županija, Bjelovarsko-bilogorska županija, Međimurska županija, Varaždinska županija)

DAVOR VRBEK
regionalni povjerenik

Trg kralja
Tomislava 13
48000 Koprivnica
tel. 048/647-040
fax. 048/221-304
mob. 099/271-8035
davor.vrbek@ppdiv.hr

VIJESTI IZ REGIJA