Search
Close this search box.

Danas obilježavamo Nacionalni dan zaštite na radu!

znr1

znr1Svake godine na današnji dan obilježava se Nacionalni dan zaštite na radu, a Sindikat PPDIV svećano ga je obilježio u petak 25. travnja 2014. godine u hotelu Solaris u Šibeniku, u sklopu seminara za sindikalne povjerenike.

Dan zaštite na radu ove se godine u Hrvatskoj odvija pod radnim nazivom “Upravljanje stresom”, a PPDIV-ovu svećanost obilježavanja ovog dana započeo je svojim izlaganjem predsjednik Sindikata PPDIV Šimo Orešković, o posljednjih deset godina obilježavana Dana zaštite na radu u organizaciji Sindikata PPDIV-a.

Pri tom je naglasio važnost primjene zaštite na radu za zdravlje radnika, kao i potrebu da povjerenici i svi radnici vode računa o zaštiti na radu i inzistiraju da njihova radna mjesta budu sigurna, uređena prema propisima kako bi svoje svakdnevne radne zadaće mogli izvršavati na siguran način.

Govoreći o temi stresa predsjednik Orešković podsjetio je prisutne na prošlogodišnje obilježavanje Dana ZNR koje je održano u koprivničkoj Podravki i kada je upravo bilo prezentirano predavanje o stresu i njegovom negativnom utjecaju na zdravlje radnika i povećanoj opasnosti za zdravlje radnika ukoliko radi pod stresom…

Svećanom obilježavanju Nacionalnog dana zaštite na radu pridružio se svojim izlaganjem i Denis Paradiš, koordinator Sindikata PPDIV za ZNR, koji je napočetku sve nazočne u dvorani pozvao da minutom šutnje odaju počast svim poginulim radnicima na radu.

Koordinator Paradiš je ukazao na veliku raširenost stresa u radnoj sredini i vrlo veliki postotak radničkih bolovanja koji imaju veze sa stresom na radnom mjestu, te je istaknuo kako je upravo i obilježavanje ovavih prilika vrlo važno i značajno za podizanje razine svijesti svih uključenih u procsu rada za poimanje zaštite na radu.

Prema istraživanju Europske agencije za sigurnost na radu i zaštitu zdravlja, naglasio je, stres na radnom mjestu prisutan je kod svakog trećeg radnika u Europskoj uniji. Stres se javlja zbog nemogućih zahtjeva šefa, nerješivih problema na radnom mjestu, nesloge i nerazumjevanje suradnika, predugim radom i drugo. Stres uzrokuje nervozu, povišeni tlak, umor, glavoblje, frustracije, nemir.

Zaključno, pravnica u SSSH Gordana Palajsa gvorila o promjenama u Zakonu o zaštiti na radu, njegovim lošim stranama i nedostacima koji će uzrokovati još više problema u radu sindikalnim povjerenicima, ali što je puno važnije i mnogo lošiju zaštitu na radu za radnike, pa je za očekivati i daljnje poteškoće u zdravlju radnika i veći broj povreda na radu.

Za Dan zaštite na radu u sklopu promotivnog materijala otisnut je i prigodni plakat koji vrlo zorno ocrtava kako sve osjećaji, životne situacije, okolnosti i međusobni odnosi na radnom mjestu utječu na pojavu stresa kod ljudi.