Search
Close this search box.

Održan seminar Sindikata PPDIV-a za sindikalne povjerenike i članove radničkih vijeća

016

016Sindikat PPDIV je krajem prošlog tjedna, od 24. do 26. travnja, u hotelima Solaris u Šibeniku održao seminar za sindikalne povjerenike i članove radničkih vijeća kojem je prisustvovalo dvjestotinjak sudionika.

Seminar je ova dva dana moderirao Marinko Vrsaljko, a započeo je „aktualnim satom” predsjednika Sindikata Šime Oreškovića koji je polaznike informirao o sindikalno-političkoj situaciji u zemlji, trenutnoj situaciji u pregovorima oko Zakona o radu, netom završenim izborima za radnička vijeća, tijeku realizacije sindikalnog programa pogodnosti i novim iskaznicama, te kontinuitetu programa učlanjivanja novih članova.

U nastavku seminara direktorica Centra za EU Hrvatske gospodarske komore Ružica Gelo prezentirala je načine, modele i kanale korištenja europskih fondova, a govorila je i o stanju u gospodarstvu, te utjecaju recesije na hrvatsku prehrambenu industriju i poljoprivredu.

Predavanje u dopodnevnom dijelu prvog dana seminara održao je još i Darko Čavrak – voditelj pravnih poslova u Sindikatu PPDIV o novom Zakonu o radu, odnosno institutima koji će doživjeti promjene, a to su prije radno vrijeme i oblici radnog vremena, otkaz ugovora o radu, rad Agencija za povremeno zapošljavanje.

Marina Gruban, stručna suradnica za pravne poslove u Sindikatu i Gordana Palajsa, izvršna tajnica za radno-socijalno pravo SSSH, sudionicima seminara prezentirale su svoje teme u popodnevnom terminu prvog dana seminara u petak 25. travnja i to o Zakonu o reprezentativnosti i pregovorima o kolektivnom ugovoru, te o Novom Zakonu o zaštiti na radu, pravilniku o procjeni rizika i drugim provedbenim pravilnicima iz područja ZNR.

008Drugi dan seminara u subotu 26.travnja prvi nositelj teme bio je gost predavač Ilija Tadić, voditelj Službe radnog prava pri Ministarstvu rada i mirovinskog sustava koji je predstavio novi ustroj Inspekcije rada, ovlasti i njihova ograničenja, analizu najčešće zabilježenih prekršaja poslodavaca, a govorio je i o načinima kako radnici i njihovi predstavnici mogu prijaviti uočene nepravilnosti u svojim radnim okruženjima.

Nositelj teme koja je zaokružila ova dva dana PPDIV-ovog seminara bio je Krešimir Rožman, urednik stručnog časopisa Radno pravo, a sindikalnim povjerenicima i članovima radničkih vijeća govorio je o važnosti sudjelovanja radnika u odlučivanju u poduzećima kroz radnička vijeća, izborima RV konstituiranju i sadržaju rada, skupovima radnika, predstavnicima radnika u Nadzornim odborima, te nužnosti suradnje sindikata i radničkih vijeća.

Na kraju treba reći da su ova dva seminarska dana za polaznike, ali i za vodstvo Sindikata bili vrlo korisni i uspješni.

Obrazovanje i osposobljavanje za sindikalno djelovanje jedno je od temeljnih statutarnih prava članova Sindikata PPDIV, tako da je edukacija izabranih sindikalnih aktivista, kako bi svoje stečeno znanje mogli prenositi kolegama u podružnicama, svih ovih godina pri vrhu sindikalnih zadaća same organizacije i predstavlja zalog za budućnost, za kontinuitet u ekipiranju kadrova i stručnom pristupu sve zahtjevnijeg sindikalnog rada u hrvatskim poduzećima.

{vsig}vijesti/sredisnji-ured/2013/solaris2014{/vsig}