Search
Close this search box.

Sindikati za Praznik rada Vladi RH dodijelili crvene kartone i poručili “Vaše vrijeme za vođenje države je isteklo!”

1denisa

1denisaU prosvjednom performansu koji su za Međunarodni praznik rada 1. svibnja na Radničkoj cesti u Zagrebu organizirale sve hrvatske sindikalne središnjice, sudjelovalo je više od 1500 sindikalnih aktivista iz cijele zemlje. 

Među njima bilo je i stotinjak članova Sindikata PPDIV-a.

“8+8+8” – 8 sati rada, 8 sati sna i 8 sati za obitelj i zadovoljenje kulturnih i društvenih potreba, trebalo je kroz milenijsku fotografiju Šime Strikomana podsjetiti na radničku borbu i težnje duže od 100 godina, uvijek za istu stvar; za dostojanstvo rada i čovjeka.

Ovogodišnje središnje sindikalno okupljanje imalo je i dodatne simbolike. Milenijski performans izveden je na Radničkoj cesti gdje su nekad ponosno stajala tvornička zdanja u kojima je radilo na stotine radnika.

Danas ta cesta predstavlja simbol propadanja hrvatskog gospodarstva, tvornica i radnih mjesta s jedne strane, a s druge strane žargonski je nazvana zagrebački “Wall street”, jer su umjesto tvornica u rekordno kratkom vremenu na tom mjestu niknula velebna zdanja poslovnih prostora u ostakljenim zgradama u kojima stoluju predstavnici krupnog kapitala i raznog drugog menadžmenta.

3denisaDodatnu simboliku priredili su sindikalni sudionici ovog prvosvibanjskog okupljanja, jer su uz nezaobilazne zvukove zviždaljki visoko u zrak za Vladu RH podigli crvene kartone radi vrlo jasne poruke: “Isteklo vam je vrijeme za vođenje naše države, kad ju već niste časno vodili, barem sada časno odstupite!”

Kriza uzemlji se produbljuje, raste broj nezaposlenih, a država se i dalje zadužuje u inozemstvu da bi uspjela podmiriti nadolazeće obaveze. Gospodarskog rasta nema, a nema ni znanja u vladajućoj garnituri kako do nejga doći. Liberaliziraju se radni zakoni, povećavaju porezi, osmišljavaju novi nameti za građane i radi svega toga, sindikalno je stajalište, vriijeme je da Vlada RH naspusti kormilo vođenja Lijepe naše i prepusti onima koji znaju i osjećaju puls naroda.

Po završetku programa na Radničkoj cesti, prosvjedna sindikalna povorka krenula je put Maksimira gdje su se pridružili mnogobrojim okupljenim građanima Zagreba koji su većinom bili u prazničnom raspoloženju u društvu sa svojim  obiteljima

{vsig}vijesti/sredisnji-ured/2013/denisa{/vsig}