Search
Close this search box.

U Beogradu od 7.-9.svibnja održana regionalna konferencija sindikata “Osnaživanje sindikata u doba krize – izazovi u jugoistočnoj Europi”

Beograd1

Beograd1Regionalna sindikalna konferencija pod nazivom “Osnaživanje sindikata u doba krize-izazovi u jugoistočnoj Europi” održana je krajem prošlog tjedna u Beogradu u organizaciji Zaklade Fridrich Ebert, Regionalnog projekta za radne odnose i socijalni dijalog u jugoistočnoj Europi.

Stotinjak sudionika Konferencije predstavljalo je više od 50 sindikata iz devet zemalja regije koji djeluju u 9 grana i to u poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji, građevinarstvu, bankarskom sektoru, energetici, zdravstvu, trgovini, prometu, industriji i turizmu.

Sindikat PPDIV na konferenciji u Beogradu predstavljali su  predsjednik Šimo Orešković i voditeljica pravnih poslova Marina Gruban.

Na konferenciji su predstavnici europskih konfederacija sindikata Ulrich Eckelmann iz IndustriALL-Europe, Penny Clarke iz EPSU-a, Harald Wiedenhofer iz EFFAT-a, Ambet Yuson iz BWI-a i Richard Hyman profesor emeritus industrijskih odnosa djelili svoja iskustva kako se bore s izazovima poput smanjenja broja radnika i članova sindikata kao i njihovih prava, jer se s ovim problemima susreću i zemlje jugoistočne Europe.

Kroz svoja izlaganja posebno su isticali borbu sindikata putem kampanja poput primjerice kampanje za vodu i kampanje o porezima kao pitanjima koja se direktno ne tiču prava radnika već socijalne pravde. Naglasak su stavili i na poteškoće u organiziranju novih članova s kojima se susreću sindikati dok su kao izvori snage sindikata istaknuti solidarnost, vodstvo i demokracija te borba sindikata da pomogne u oblikovanju javnog mišljenja. Razgovaralo se i o tome da se snaga sindikata može povećati kroz saveze s drugim grupama i sindikatima, pravilnim korištenjem svojih resursa, programskim ciljevima sindikata i jasnim prioritetima u radu.

Sudionici Konferencije bili su podijeljeni u dvije radne grupe koje su raspravljale o različitim temama. Jedna je tema bila “Sindikati i politika”, a druga “Reformiranje sindikata”. U radnim grupama se raspravljalo o djelovanju sindikata s nevladinim organizacijama, solidarnosti u sindikalnom pokretu, okrupnjivanju sindikata i njegovu pomlađivanju, percepciji sindikata u javnosti, utjecaju sindikata na zakonodavstvo i političke stranke, a doneseni su i zajednički zaključci radnih grupa, kao i preporuke za daljnji rad u osnaživanju sindikata.

Roland Feicht, direktor Regionalnog projekta za radne odnose i socijalni dijalog u jugoistočnoj Europi Zaklade Fridrich Ebert iskoristio je ovu Konferenciju i kako bi se pozdravio s okupljenim kolegama iz granskih sindikata jugoistočne Europe.

{vsig}vijesti/sredisnji-ured/2013/beograd{/vsig}