Search
Close this search box.

Jozo Kalem uplatio prvih 20 milijuna kuna za Česmu

7f5ec4a12621f63271b1cf82d176351d

7f5ec4a12621f63271b1cf82d176351dZaposlit će 60 ljudi, prednost će imati bivši radnici tvrtke.

Obavještavamo vas da je Tehnodrvo izvršilo svoje obveze u skladu s ugovorom – šturi je odgovor Hrvatskih šuma na pitanje Večernjeg lista je li istina da je riječka tvrtka u vlasništvu kontroverznog poduzetnika Joze Kalema uplatila prvu ratu za kupnju bjelovarske Česme. Ovom potvrdom otklonjene su sumnje koje su se pojavile nakon smjene ministra Linića da će njegov bliski prijatelj Kalem u novonastaloj situaciji zasigurno odustati od kupnje bjelovarske tvrtke.

50 milijuna u 10 godina

Sveznajući kuloari špekulirali su da će USKOK-ovi istražitelji, češljajući vinkovačku Spačvu, pročešljati i Česmu, čijom imovinom je Spačva, njihov prethodni vlasnik, podmirila dugovanja Hrvatskim šumama. I sam Kalem jučer nam je u telefonskom razgovoru potvrdio da je Hrvatskim šumama uplatio 20 milijuna kuna, što je prema ugovoru samo prva rata, dok će preostalih 50 milijuna kuna, koliko je na natječaju ponudio za Česmu, nakon počeka od dvije godine podmiriti u ratama u idućih deset godina – po pet milijuna godišnje. Osim potvrde o uplati, Kalem je najavio i iduće korake koji će zasigurno najviše obradovati Česmine bivše radnike koji su još u prosincu, nakon što je tvrtka završila u stečaju, poslani kućama. Prema Kalemovim riječima, proizvodnja u Česmi, koja je zaustavljena još prije godinu dana, trebala bi biti nastavljena već 1. srpnja, a bjelovarska bi tvrtka, kako otkriva, umjesto šperploče i furnira ubuduće trebala proizvoditi troslojni parket.

– Već od ponedjeljka počinje preuređenje zgrada koje su u derutnom stanju i koje ne ispunjavaju ni minimalne tehničke uvjete. Promijenit ćemo kompletnu krovnu konstrukciju, elektroinstalacije te riješiti grijanje i hlađenje – ističe Kalem.

Dodaje da od 15. lipnja počinje instalacija nove opreme, koja je već naručena i plaćena. U ovom prvom dijelu, tvrdi, u bjelovarsku tvrtku uložit će više od pet milijuna eura te dodaje da će uskoro raspisati i natječaj za prijam prvih radnika. U početku planiraju zaposliti 60-ak radnika, a prednost na natječaju imat će upravo bivši Česmini radnici koji su sada na birou.

Uzalud su sumnjali

– Mnogi su sumnjali, no nema razloga za bilo kakve sumnje. Tvrdim da ćemo u Bjelovaru ispuniti sve što smo najavili i slobodno napišite da ćemo vrlo brzo tamo zapošljavati i više od stotinu radnika – optimistično poručuje Kalem.

Da podsjetimo, Sindikat PPDIV i njegov predsjednik Šimo Orešković, sve ovo vrijeme uložili su mnogo napora i bili inicijatori mnogih sastanaka i razgovora na svim nivoima od lokalne zajednice do raznih ministarstava kako bi zaštitili položaj svojih članova u bjelovarskoj Česmi i kako bi im osigurali nastavak rada kod budućeg vlasnika.

Pri tom su bili izloženi raznim političkim spletkarenjima, opstruirani čak i od pojedinih radnika, međutim nisu odustajali. Jos samo prije mjesec dana, kada je Sindikat PPDIV sazvao konferenciju za novinare da obavijesti toliko zainteresiranu lokalnu i širu javnost kako su, nakon potpisivanja ugovora Hrvatskih šuma i investitora Tehnodrva sve veći izgledi da će se uloženi trud i upornost isplatiti i da će uskoro krenuti nova zapošljavanja, pojedini lokalni mediji iskoristili su taj susret za dodatni obračun i blaćenje sindikata, bespotrebno, neargumentirano i za tuđi, sada je sve očitije, lokalni laburistički račun.