Search
Close this search box.

Sindikat PPDIV se danas Priopćenjem o nezakonitom poslovanju Mirne iz Rovinja i Geneze obratio medijima i javnosti

ppdiv

ppdiv“Mirna i Geneza ove godine nisu uplatili ni lipu poreza i doprinosa. Šokirani smo što država to zna i dopušta” – kaže Šimo Orešković, predsjednik Sindikata PPDIV.

Tvrtke Mirna iz Rovinja i tvrtka Geneza za krizni menadžment, koja upravlja Mirnom, nisu uplatile ove godine niti lipe poreza i doprinosa za radnike Mirne, utvrđeno je na sastanku u Ministarstvu rada. Sindikat PPDIV je šokiran činjenicom da država zna za tu situaciju i ne poduzima ništa.
“U pondjeljak 19. svibnja  smo kod Miranda Mrsića, ministra rada, imali sastanak mi sindikalci, predstavnici Mirne, te Tihomir Kralj iz Porezne uprave. Svi oni su upoznati kako  Mirna, kojom upravlja Geneza, ove godine uopće ne uplaćuje doprinose i poreze državi, te se nadam da će se sankcionirati takvo teško kršenje zakona. Kako je to moguće? Kako se smiju isplatiti plaće bez poreza i doprinosa?!”– pita Šimo Orešković pa nastavlja: “Takva situacija odvija se u dvije firme – u Mirni d.d. i Mirni ribolov d.o.o., pri čemu su obje tvrtke u blokadi. Ministar Mrsić obećao je rješavanje ove situacije, pri čemu Sindikat posebice želi da se utvrdi priroda poslovne suradnje Mirne i Geneze budući da upravljanje te tvrtke Mirnom očigledno nije u okviru poslovnih uzusa i zakonitog poslovanja.”

“Bojim se kako bi isto moglo snaći i radnike Purisa u stečaju. Tamo je nepotpuni Odbor vjerovnika, bez najvećeg vjerovnika Hypo Alpe-Adria banke, na čudan način odabrao baš tu Genezu da zakupi Puris, iako postoji kontra ponuda firme Valipile koja je partner Purisu godinu dana i nudi zajednički razvoj, čak i kupnju Purisa. U tom je Odboru vjerovnika i naš predstavnik PPDIV-a glasao za Genezu, bez prethodnih konzultacija i znanja sindikata. No zanima nas i kako je predstavnik Porezne uprave mogao glasati za Genezu kad ta firma podržava neplaćanje poreza i doprinosa za radnike? To je van pameti, ali i prvoklasni skandal! U uređenim državama ovakovo stanje dovelo bi promptno do sankcija za nekoliko osoba” – zaključuje Orešković u priopćenju za javnost.