Search
Close this search box.

Nakon snažnog protivljenja slovenskih sindikata prodaji Mercatora Agrokoru, hrvatski sindikalni kolege pozivaju ih na dijalog!

konzum

konzum“Podsjećamo da vas je prije nekoliko godina Sindikat trgovine Hrvatske dopisom, među ostalim, informirao kako u AGROKORU, kao i u tvrtki-kćeri KONZUMU, hrvatski sindikati već niz godina imaju potpisane kolektivne ugovore. Istovremeno, kolektivni ugovor se nikada nije uspio potpisati u MERCATORU/Hrvatska. No, razumijemo da vaš interes za sigurnost radnika i očuvanje radnih mjesta time ne prestaje.”- navode u svom pismu između ostalog slovenskim sindikalnim kolegama Mladen Novosel, predsjednik SSSH, Zlatica Štulić, predsjednica STH-a i Šimo Orešković, predsjednik Sindikata PPDIV.

Pismom naslovljenim na Zvezu svobodnih sindikatov Slovenije, Sindikat delavcev trgovine Slovenije i Sindikat kmetijstva in živilske industrije Slovenije, hrvatski sindikalni čelnici podsjećaju svoje slovenske kolege da sa „ posljedicama loših privatizacija i/ili preprodaja tvrtki, hrvatski sindikati imaju dosta iskustva”, te kako je pravo i obveza sindikata na vrijeme provjeriti bonitet tvrtke koja želi ući u vlasničku strukturu, te prava i uvjete rada radnika, kao i razinu socijalnog dijaloga između poslodavca i sindikata u tvrtki-potencijalnom kupcu.

Međutim istovremeno ističu kako je prije nekoliko godina upravo Sindikat trgovine Hrvatske dopisom, među ostalim, informirao svoje slovenske kolege kako u AGROKORU, kao i u tvrtki-kćeri KONZUMU, hrvatski sindikati već niz godina imaju potpisane kolektivne ugovore, a istovremeno kolektivni ugovor nikada nisu uspjeli potpisati u MERCATORU Hrvatska.

Upravo zbog svega naprijed navedenog, a na tragu njihove dugogodišnje uspješne suradnje, koja je posljednjih godina još dodatno unaprijeđena kroz Forum Solidarnost, hrvatski sindikalisti svoje pismo slovenskim kolegama završavaju pozivom na zajednički sastanak koji bi se održao tijekom slijedećeg tjedna najvjerojatnije u sjedištu SSSH u Zagrebu.

Na tom sastanku međusobno bi razmijenili sve relevantne informacije o ovoj temi, te pomogli slovenskim kolegama potražiti odgovore na sporna pitanja radi kojih se protive preuzimanju Mercatora od strane Agrokora.