Search
Close this search box.

Međunarodna konferencija rada MOR-a – „Izgradnja budućnosti s dostojanstvenim radom“

ilo

iloU Ženevi od 28. svibnja do 12. lipnja 2014. zasjeda 103. Međunarodna konferencija rada Međunarodne organizacije rada (MOR) – „Izgradnja budućnosti s dostojanstvenim radom”.

Međunarodna konferencija rada najviše je tijelo odlučivanja MOR-a, koja se sastaje svake godine u lipnju i okuplja tripartitne delegacije iz 185 država članica MOR-a.

Izaslanici vlada, radnika i poslodavaca će u plenarnom dijelu i u tehničkim odborima raspravljati o nizu pitanja, uključujući radne migracije i strategije zapošljavanja, o izlazu iz neformalne ekonomije i davanju veće snage MOR-ovoj Konvenciji br. 29 o prisilnom radu, o izmjenama Kodeksa Konvencije o radu pomoraca iz 2006. te o primjeni međunarodnih radnih standarda tj. o pojedinačnim slučajevima kršenja konvencija.

Generalni direktor MOR-a, Guy Ryder, predstavit će svoj izvještaj „Pravedne migracije – Utvrđivanje agende MOR-a”.

U tijeku Konferencije, 9. lipnja, bit će održan i summit svijeta rada – „Razvijanje s radnim mjestima – Svijet rada u 2014. godini”.

Konferencija će obilježiti i Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada, 10. lipnja.

Nadalje, bit će izabrano i novo Upravno vijeće MOR-a, na trogodišnji mandat od 2014. do 2017. Upravno vijeće čini 56 predstavnika vlada, 33 predstavnika poslodavaca i 33 predstavnika radnika, vodeći računa o geografskoj zastupljenosti. Upravno vijeće je izvršno tijelo Međunarodnog ureda rada koje se sastaje tri puta godišnje i odlučuje o politici MOR-a, donosi njegov plan rada i proračun. Jedna od kandidatkinja za predstavnicu radnika u tom tijelu je i Dijana Šobota, izvršna tajnica SSSH za međunarodnu suradnju i edukaciju.

Izaslanstvo Republike Hrvatske na ovogodišnjoj Konferenciji čine: predstavnici Vlade RH: ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, pomoćnica ministra Marina Kasunić Peris, veleposlanica i stalna predstavnica u Stalnoj misiji RH pri Uredu UN-a Vesna Vuković, zamjenica izaslanice, Zlata Penić-Ivanko, i Olivera Fišeković iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava; predstavnici poslodavaca: Lidija Horvatić i Davor Majetić, glavni direktor HUP-a, te predstavnici radnika: Dijana Šobota, izaslanica, izvršna tajnica SSSH, i Matija Kroflin, zamjenik izaslanice, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja.

Izvor/Autor: http://www.sssh.hr/