Search
Close this search box.

Hrvatska zbog ograničavanja radničkih i sindikalnih sloboda, ponovo na sudu Međunarodne organizacije rada!

ilo

ilo„Hrvatska je još jednom završila na konačnoj listi slučajeva o kojima će se raspravljati pred MOR-ovim Odborom za primjenu standarda, zbog kršenja Konvencije MOR-a br. 98 o pravu na organiziranje i kolektivno pregovaranje, koju je Hrvatska ratificirala 1991. godine” – izvijestili su u svojem priopćenju za medije predstavnici svih sindikalnih središnjica.

Sedmi je to puta da se Hrvatska nalazi na neslavnom popisu 25 država koje ne poštuju konvencije MOR-a, a drugi puta je riječ o Konvenciji br. 98. Hrvatska je zadnji puta bila predmetom rasprave Odbora za primjenu standarda 2008. zbog problema azbesta i kršenja Konvencije br. 162.

Na sjednici Odbora za primjenu standarda na 103. Međunarodnoj konferenciji rada od 4.6.2014. godine, raspravljalo se o kršenju MOR-ove Konvencije br. 98., i to u nekoliko slučajeva:
– zaštiti radnika od anti-sindikalne diskriminacije tj. pretjerane sporosti rješavanja radnih sporova i slabih kapaciteta inspekcije rada;
– promicanje kolektivnog pregovaranja tj. ograničavanje prava na organiziranje i kolektivno pregovaranja zaposlenih u lokalnoj i područnoj samoupravi Zakonom o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi;
– intervenciji Vlade u kolektivne ugovore u javnom sektoru;
– otkazivanju Temeljnog kolektivnog ugovora
– Zakonu o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje.

Zaključci Odbora za primjenu standarda trebali bi biti poznati do kraja tjedna kada će se znati što MOR traži od Vlade RH.

Odbor za primjenu standarda jedan je od stalnih, tripartitnih odbora MOR-a koji raspravlja na temelju godišnjeg izvještaja Odbora stručnjaka o informacijama i izvještajima o primjeni konvencija i preporuka koje podnose članice MOR-a. Zaključci Odbora od vlada traže poduzimanje konkretnih koraka kako bi se razriješio problem, pozivaju na organiziranje misija MOR-a ili pružanje tehničke pomoći.

Izaslanstvo radnika na Konferenciji čine Dijana Šobota, izaslanica, izvršna tajnica SSSH za međunarodnu suradnju i edukaciju, i Matija Kroflin, zamjenik izaslanice, ekonomski stručnjak u Nezavisnom sindikatu znanosti.