Search
Close this search box.

Sindikat PPDIV traži da se hitno stimulira i svinjogojstvo

Nasice

NasiceSindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede organizirao je jučer u Ribnjaku kod Našica predstavljanje reforme Zajedničke poljoprivrede politike Europske unije.

 

Konkretno se raspravljalo o izravnim potporama u hrvatskoj poljoprivredi i, kako je izjavila pomoćnica ministra poljoprivrede Zvjezdana Blažić, sektor poljoprivrede na raspolaganju će imati više od 800 milijuna eura.

– Hrvatska poljoprivreda ovoliki iznos nikada do sada nije imala. Naravno, sve to neće imati u prvoj godini, već će ta sredstva poljoprivrednim proizvođačima biti pristupačna do 2020. godine. Hrvatska će iz Europske unije za izravne potpore dobiti omotnicu s 373 milijuna eura, a još 323 milijuna eura bit će prebačeno iz Programa ruralnog razvoja. No tu su još i drugi sustavi financijskih potpora. Očekujemo da će već u zadnjem tromjesečju ove godine krenuti i prvi natječaji za potpore iz Programa ruralnog razvoja – rekla je Blažić.

U sklopu Zajedničke poljoprivredne proizvodnje, dosadašnje jednokratne potpore za poljoprivredna gospodarstva zamijenit će višenamjenski sustav potpora. Osim osnovne potpore, koja će biti isplaćivana po hektaru, ali samo aktivnim poljoprivrednicima, dodatne potpore će dobivati proizvođači koji se bave ekološkom proizvodnjom te oni u područjima s prirodnim ograničenjima. Na predstavljanju novog modela isplate poticaja, koji će se početi primjenjivati od početka iduće godine, zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjojl pojasnila je kako prijedlog modela sadrži i tzv. greening plaćanja, što je obvezno za sve zemlje članice EU, a usmjerena su, uz ostalo, k održavanju livada i pašnjaka. Isto tako, u poljoprivrednu proizvodnju želi se uključiti što veći broj mladih poljoprivrednika te zaštititi male poljoprivrednike.

Predsjednik Sindikata PPDIV-a Šimo Orešković rekao je kako je ovo predstavljanje organizirano kako bi se sindikalni povjerenici upoznali sa svim promjenama te donijeli određeni prijedlozi koji će biti upućeni Ministarstvu poljoprivrede prije konačnog donošenja modela raspodjele potpora. Sindikat će, između ostalog, predložiti da se pruži i financijska potpora i sektoru svinjogojstva koji nije obuhvaćen reformom.

– Svinjogojska proizvodnja u Hrvatskoj je i dalje vrlo mala. Prema pokazateljima, proizvodi se oko 1,2 milijuna komada svinja, što nije dovoljno za hrvatsko tržište. Naš je stav da trebamo proizvoditi za sebe, a ne da budemo taoci Europske unije, koja će onda reći da ona ima viška svinja te da ih Hrvatska uvozi. Smatramo da se treba stimulirati i svinjogojska proizvodnja i taj prijedlog ćemo uputiti resornom ministarstvu – poručio je Orešković. Dodao je kako je cilj Sindikata da Ministarstvo poljoprivrede izabere model potpora koji će utjecati na povećanje proizvodnje i prihoda te veće zapošljavanje.

Izvor/Autor: http://www.glas-slavonije.hr/ (Snježana Fridl)