Search
Close this search box.

Jurčićev Novi val: NE outsourcingu! Škole i bolnice nisu banke – tu čovjek ima prednost pred profitom

pl

plŠokantno je da jedna socijaldemokratska vlada podržava outsourcing odnosno izvlačenje poslova kuhanja, čišćenja i sigurnosti iz škola, bolnica i drugih javnih ustanova te njihovo davanje vanjskim tvrtkama i predstavlja to kao dobar model restrukturiranja javnog sektora i smanjivanja troškova za proračun, istaknula je danas zamjenica predsjednika Novog vala te utemeljiteljica i potpredsjednica Geoekonomskog foruma, dr. Jasna Plevnik.

– Škole i bolnice nisu banke što znači da u javnom sektoru ljudi imaju prednost pred profitom, ističe dalje Plevnik te naglašava kako je model outsourcinga pun rizika sam po sebi, a uz sve to Vlada nije predočila argumente da je sposobna kontrolirati njegovu primjenu, nije ga testirala na malom uzorku niti je pokazala na koji način misli preuzeti odgovornost za njegove negativne posljedice.

Da predloženi outsourcing nije nikakva reforma, nego pokušaj Vlade da se prikaže kao reforma naglašava i predsjednik Novog vala, dr. Ljubo Jurčić.

– Vlada samo stvara atmosferu da radi reforme kako bi prekrila vlastitu nesposobnost da pravi prave potrebne reforme i da organizira relativno jednostavne poslove koji su u opisu njezinih obveza! Ovim outsourcingom nema smanjenja troškova jer svi ti poslovi su potrebni i potreba za njima neće nestati – plaćaju se i država će ih i ubuduće plaćati, izričit je Ljubo Jurčić.

A scenarij koji slijedi, ističe predsjednik Novog vala, je sljedeći: A) Ili će doći do povećavanja troškova države za iznos zarade poslodavaca. B) Ili će se smanjiti prihodi radnika za iznos zarade poslodavaca.

Jer, čak i kada se gleda samo ekonomski i tada računica nije na strani outousrcinga. Jedna čistačica stoji bruto 4.200 kuna no kada bi se usluga čišćenja tražila preko agencije taj isti posao bio bi plaćen 6.300 kuna! Za zaposlene u takvim tvrtkama to znači da oni više neće sami direktno prodavati svoj rad nego će to raditi za njih neke buduće i sadašnje outsourcing tvrtke. Čistačice i kuharice će vrlo vjerojatno dobiti manju plaću (minimalac) i manja radna prava nego sada.

Država neće na taj način uštedjeti, ali će stvoriti profit tvrtkama koje iznajmljuju radnike i tu će se otvoriti novi prostor za korupciju iz proračuna i na štetu građana. Nastat će par velikih tvrtki koje će preko outsourcinga dobivati iz državnog proračuna više novca nego pojedina ministarstva. Zbog dobrih veza koje će razviti s vlastima i hrvatske „kulture korupcije” ostaje pitanje tko će ih i kojim mehanizmima prisiliti da pošteno ispunjavaju dogovorne obaveze u ugovoru.

– Bolnice i škole postat će prljavije, hrana lošija, građani neće znati na koji način se troši javni novac na outsourcing poslove, a vlade će postati ovisne o takvim tvrtkama, tvrdi Plevnik.

– Čak su i stare neoliberalne kapitalističke države Amerika i Velika Britanija vrlo oprezne s provođenjem outsourcinga u javnom sektoru i u nekim područjima su potpuno odustale od tog modela jer se od 1990-ih kada je počeo njegov uspon pokazao lošim i netransparentnim. U Velikoj Britaniji lista pritužbi na četiri glavne tvrtke koje pružaju usluge oustsourcinga je duža nego knjiga „Rat i Mir”. Izbili su brojni skandali i zato su lokalne vlasti u mnogim sredinama poduzele akcije da vrate te poslove u „kuću”, naglašava Plevnik.

Izvor/Autor: http://www.politikaplus.com/