Search
Close this search box.

Mercator prodan Agrokoru

todorić

todorićTodorić će za preuzimanje 53-postotnog udjela, po cijeni od 86 eura po dionici Mercatora, morati izdvojiti 549,5 milijuna eura.

Slovenski trgovački lanac Mercator prodan je Agrokoru, javlja slovenska agencija STA i poslovne novine Finance. Pivovara Laško u ime konzorcija prodavatelja objavila je kako je oko 53 posto dionica Mercatora prodano Agrokoru.

Prodaja će biti dovršena do 30. lipnja ove godine, po cijeni od 86 eura za dionicu.

Da je učinjen i posljednji važan korak u zaključenju kupnje 53 posto dionica Mercatora, potvrdila je danas i sama Mercator grupa na Ljubljanskoj burzi, nakon što je 55 banaka vjerovnica prihvatilo milijardu eura Mercatorovog duga pod okriljem Agrokora (tzv. joint-restructuring agreement).

– Grupa Mercator i većina njezinih vjerovnika – banaka i leasingodavaca na inicijativu Agrokora potpisali su sporazum o razumijevanju o promjeni trenutačne financijske dokumentacije za reprogram obveza Mercatora – priopćeno je na SeoNetu.

Tvrde kako sporazum predviđa komercijalne uvjete provedbe financijskog restrukturiranja Grupe Mercator u slučaju preuzimanja od strane Agrokora, a na snagu će stupiti pod nekoliko uvjeta – uključujući i taj da je Agrokor za dobrobit društva Mercator odobrio i platio određeni zajam od 200 milijuna eura koji će se koristiti za prijevremenu otplatu dijela kredita kod kreditora Mercator grupe.

Nakon procesa preuzimanja ta bi posudba, nakon glasovanja, mogla ući u temeljni kapital Mercatora, čime će se značajno smanjiti njegova zaduženost.

I Agrokor je kao i konzorcij prodavatelja danas potvrdio da su svi uvjeti za realizaciju Ugovora ispunjeni te da se sukladno tome krenulo u proceduru zatvaranja transakcije koja se očekuje tijekom narednih dana.

Todorić će za preuzimanje 53-postotnog udjela, po cijeni od 86 eura po dionici Mercatora, morati izdvojiti 549,5 milijuna eura.

Izvor/Autor: http://www.vecernji.hr/