Search
Close this search box.

Sindikat PPDIV sudjelovao na Europskj konferenciji EFFAT-a o poljoprivredi

austrija davor1

austrija davor1Predsjednik Sindikata PPDIV-a Šimo Orešković i regionalni povjerenik III. regije Davor Vrbek sudjelovali su početkom tjedna u radu Europske konferencije EFFAT-a za sektor poljoprivredu pod nazivom „Rješenje za demografske promjene u poljoprivredi” koja je održana u Austrji.

Na konferenciji je između ostalog podneseno I godišnje izviješće o radu ovog sektora. Ono što se moglo čuti na ovoj konferenciji su problemi sa kojima se susreću zemlje članice Europske unije vezano uz tzv. zelena radna mjesta obzirom da se radi o poljoprivrednoj proizvodnji.

Veliki problem je starenje radnog poljoprivrednog stanovništva, a mladi se i u drugim zemljama teško odlučuju na ovaj oblik rada zbog tradicionalno niskih primanja tako da takva situacija rezultra posljedicom uvažanja jeftine sezonske radne snage iz drugih zemalja.

austrijadavor2Iz tog je razloga EFFAT posljednjih godina provodio niz aktivnosti kako bi se spriječio socijalni dumping i kako bi se regulirao i ograničio uvoz radne snage koja je radila u neprimjerenim uvjetima za nikakvu plaću, a nerijetko i bez plaće.

Jednako tako veliku važnost u svojim aktivnostima pridavali su i obrazovanju radnika na tim radnim mjestima kako bi ih se dodatno kvalificirali što je jedan od uvjeta za veće plaće. Kao pozitivan primjer navedena je minimalna plaća zagarantirana nacionalnim kolektivnim ugovorom u Austriji u iznosu od 1300 EUR-a bruto, a želja je austrijskog sindikata koji pokriva ovu djelatnost da to bude 1500 EUR-a bruto jer su porezi na dohodak cca. 40%.

U drugim zemljama zagarantirana plaća nije ugovorena kolektivnim ugovorima, pa se pozvalo sve sindikate da na nacionalnim razinama djeluju kako bi se to postiglo.

Europska unija donijela je direktivu o sezonskim radnicima koja jasno regulira načine zapošljavanja sezonskih radnika, ali je istaknuto da je vrlo važna kontrola u njenoj provedbi u praksi, jer bez učinkovite kontrole, smatraju sindikati od nje će ostati samo mrtvo slovo na papiru.

Na konferenciji je izabrano  i novo vodstvo ovog sektora, pa su tako za predsjednike izabrani Peter Holm i Antonio Perianes, za tajnika Arnd Spahn, dok je dopredsjednica Valentina Vasilianova.

Jednako tako su Kongresu predloženi kandidati voditelja regija, te Barbara Binder za predstavnicu u odboru žena, Natasha Fisher u odboru mladih I Antonio Carbone za predsjednika predstavnika malih poljoprivrednika.

davor austrijaNa upravo održanj EFFAT-ovoj konferenciji razgovaralo se i o potrebi stvaranja osme regije u koju bi ušle zemlje jugoistočne Europe, a gdje spada i Hrvatska. Ovoj regiji pripale bi još Slovenija, Bugarska, Rumunjska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora, a moguće I još neke zemlje.

Inicijativu za ovaj prijedlog dale su prije svega su Hrvatska i Slovenija, odnosno Sindikat PPDIV i Sindikat KŽI iz Slovenije. Budući su mali izgledi da se do kongresa osnuje navedena regija, dogovoreno je prijelazno rješenje kako bi ubuduće zemlje članice imale glas prilikom donošenja odluka na Kongresu EFFAT-a koji će se održati u studenom ove godine.

Provest će se i daljnja rasprava na tu temu, a sudionici ove konferencije koji dolaze iz tzv. osme regije dogovorili su i skorašnji zajednički susret kako bi dogovorili sve potrebno za osnivanje regije i pripremili se za kongres u studenom.