Search
Close this search box.

U PZ Čakovec potpisan novi kolektivni ugovor

PZ Cakovec 2

PZ Cakovec 2Pregovarački timovi Sindikata PPDIV i poslovodstva PZ Čakovec danas su postigli dogovor oko dijela sadržaja novog kolektivnog ugovora za ovo poduzeće koji će se primjenjivati slijedećih godinu dana budući da je stari KU vrijedio do sredine svibnja.

Kolektivni ugovor je ispred Sindikata PPDIV potpisao Sindikalni povjerenik podružnice Nikola Murk, dok je u ime poslodavca to učinio Upravitelj zadruge Branko Krnjak.

Pregovori socijalnih partnera u PZ Čakovec započeli su 17. lipnja ove godine i za manje od mjesec dana uspješno su privedeni kraju. Današnjim potpisivanjem dogovorenog Sindikat PPDIV omogućio je radnicima korištenje povoljnijih prava u odnosu na Zakon o radu.

Tako će radnici ostvarivati pravo na troškove prijevoza sa posla i na posao prema dogovorenim uvjetima, poslodavac je dužan osigurati sredstava za Božićni poklon djeci do navršene 12. godine života u iznosu od 300 kuna, definirana je naknada za korištenje privatnog automobila u službene svrhe, u odnosu na ranije, sada je preciznije definirana isplata pomoći u slučaju smrti člana uže obitelji, a promijenjen je i iznos osnovne plaće sa 1.630,00 kuna na 1.710,00 kuna.

PZ Cakovec 1Važno je reći da je poslodavac do sada temeljem svoje jednostrane odluke isplaćivao i veću osnovnu plaću od danas ugovorene, međutim kako je poslovanje PZ-a sve ugroženije radi krize na tržištu i sve teže se nosi s problemom naplate vlastitih potraživanja, Upravitelj je bio prisiljen korigirati određene troškove, tako da je imao namjeru znatno smanjiti i osnovnu plaću.

Sindikat je stoga inzistirao da se postignuti kompromis oko visine osnovne plaće od 1710 kuna upiše u kolektivni ugovor kao dvostrani dogovor, odnosno kao povoljnije pravo radnika od do tad upisane osnovne plaće od 1630 kuna, ali i s druge strane kao obaveza poslodavca da bi se izbjegla eventualno dodatna smanjivanja osnovne plaće temeljem jednostrane odluke poslodavca.

Druga prava iz kolektivnog ugovora ostala su nepromijenjena.

Regionalni povjerenik Regije III. Davor Vrbek koji je vodio pregovarački tim Sindikata PPDIV istaknuo je zadovoljstvo potpisanim ugovorom, jer je ovakav ishod još jednom potvrdio da ovo poduzeće njeguje i poštuje socijalni dijalog, a obzirom na sve složenije uvjete poslovanja, Sindikat PPDIV se u pregovorima pokazao odgovornim socijalnim partnerom koji vodi računa kako o članovima tako i o punoj zaposlenosti svih radnika.

Upravitelj zadruge Branko Krnjak zahvalio je pregovaračkom timu Sindikata na razumijevanju teške situacije u kojoj se poduzeće trenutno nalazi i poželio svima neka bolja vremena kada se neće pregovarati samo o smanjenju troškova, nego i o većem povećanju materijalnih prava radnika.

Pregovarački tima Sindikata sačinjavali su Andreja Perčić, Nikola Murk i Davor Vrbek, dok je u ime poslodavca PZ Čakovec pregovarao Branko Krnjak, Upravitelj zadruge.

REGIONALNI URED
KOPRIVNICA - REGIJA III.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

(Koprivničko-križevačka županija, Bjelovarsko-bilogorska županija, Međimurska županija, Varaždinska županija)

DAVOR VRBEK
regionalni povjerenik

Trg kralja
Tomislava 13
48000 Koprivnica
tel. 048/647-040
fax. 048/221-304
mob. 099/271-8035
davor.vrbek@ppdiv.hr

VIJESTI IZ REGIJA