Search
Close this search box.

Šimo Orešković: Sada, nakon što je Podravka kupila 53,8% dionica Mirne, protivimo se stečaju!

mirna

mirnaPredsjednik Sindikata PPDIV Šimo Orešković jučer je izjavi da se nada da su pred Mirnom iz Rovinja i njenim radnicima napokon bolji dani!

Podravka je naime jučer priopćila da je na  održanim javnim dražbama tijekom dana za prodaju dionica Mirne u postupku izvansudskog namirenja, po nalogu društava Interkapital vrijednosni papiri i Hita-vrijednosnice, stekla ukupno 198.209 dionica Mirne, što predstavlja 53,855 posto ukupno izdanih dionica Mirne.

Riječ je o dionicama koje je putem investicijskih društava prodavala sama Podravka u postupku izvansudskog namirenja, odnosno dionicama koje je imao njen založni dužnik, varaždinski Pluris u stečaju. Prema izvješću s javne dražbe, objavljenom na Zagrebačkoj burzi, tri paketa dionica Mirne prodano je po početnoj cijeni i za 53,855 posto dionica početna i prodajna cijena iznosi 7,53 milijuna kuna.

Predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske Šimo Orešković u izjavi za Hinu rekao je da Podravkina kupovina 53,855 posto dionica bitno mijenja status Mirne, stoga će sindikat promijeniti svoju politiku i nastojati izbjeći stečaj.

“Uputit ćemo zahtjev Ministarstvu financija i Trgovačkom sudu u Rijeci da se povuče prijedlog za otvaranjem stečaja Mirne. Sada imamo točnog titulara vlasništva, pa se može ići na sazivanje skupštine društva i rješavanje problema vlasničke strukture na skupštini”, kazao je Orešković.

Nadzorni odbor Mirne odgodio je početkom srpnja održavanje Glavne skupštine dioničara do donošenja odluke Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) u vezi zahtjeva Uprave te rovinjske tvrtke za pokretanje postupka utvrđivanja nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje društva.

Financijska agencija je krajem ožujka ove godine donijela rješenje kojim se obustavlja predstečajna nagodba nad Mirnom te je predala prijedlog za pokretanje stečajnog postupka, o kojem će odlučivati nadležni trgovački sud.
Mirna je u prvom tromjesečju ove godine poslovne prihode povećala s prošlogodišnjih 12,8 milijuna na 20,8 milijuna kuna ili za 61,9 posto. Prihodi od prodaje pritom su povećani za 71 posto, na 20,1 milijun kuna, dok dobit iz prvog kvartala iznosi 188 tisuća kuna i za 417,3 posto je viša nego u istom razdoblju prošle godine.