Search
Close this search box.

NOVI PROSVJED: Radnici Adrije i bez posla i bez plaće

Adria novo

Adria novoU krugu zadarske riboprerađivačke tvrtke Adria čiji strojevi “šute” već više od mjesec dana, jučer je organiziran skup na kojem su uz 60-ak radnika sudjelovali i sindikalni čelnici PPDIV-a, predsjednik Šimo Orešković i regionalni povjerenik Ivica Blažević. Nakon kolektivnog godišnjeg odmora radnici su se okupili kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo isplatom svega 40 posto plaće za kolovoz i činjenicom da i dalje ne rade, niti znaju kad će se vratiti u tvorničke hale.

– Dobila sam 1.200 kuna, odnosno 40 posto plaće za kolovoz, a cijeli rujan ne radim jer nas vode kao da smo na godišnjem odmoru. Želim da se uprava javno izjasni: kad će nam uplatiti preostalih 60 posto plaće, kad ćemo se vratiti na posao i hoćemo li se uopće ikada više vratiti i nastaviti raditi, zahtjevala je odgovor jedna radnica iz skupine.

No odgovor nije dobila jer su se direktor Miodrag Lacić i njegov zamjenik Igor Musap odbili pojaviti pred radnicima sve dok su s njima novinari. U upravnoj zgradi nakratko su primili predstavnike sindikata koji su se nakon dva pokušaja pregovora vratili s odgovorom “Ništa od pregovora dok su nazočni novinari”, a osim toga, obojica su dala do znanja kako nemaju namjeru napuštati zgradu sve dok su predstavnici javnosti u krugu tvornice.

– Sve što tražimo je da radimo i zaradimo plaću. Godinama slušamo kako će biti bolje, a dočekale smo najgore, negodovale su radnice izražavajući ujedno i sumnju da će se u ponedjeljak vratiti na posao kako im je Uprava poručila.

Predsjednik Sindikata PPDIV-a Šimo Orešković rekao je da je “postojeće stanje neodrživo”, te da je ribarska sezona u punom jeku, a “Adria” ne radi:

– To samo znači da neće biti stvorene ni zalihe ribe, a onda ni ubuduće neće biti proizvodnje ni posla za preostalih oko 160 radnika, kaže Orešković smatrajući za to odgovornim direktora Lacića, ali i vjerovnike iz predstečajne nagodbe odobrene još u travnju.

Sindikalisti su inače u srijedu uputili dopis ministarstvima rada, poljoprivrede, financija i gospodarstva, te upravi Hrvatske poštanske banke upoznajući najveće vjerovnike sa stanjem u “Adriji” i podsjećajući ih na vlastitu odgovornost za sudbinu zadarskog riboprerađivača.

– Radnici proživljavaju neizvjesnost i agoniju, Uprava ne poduzima ništa da bi se stanje riješilo, stoji u dopisu u kojemu se od države traže odgovori na pitanja tko je odgovoran što se predstečajna nagodba ne provodi i što još nema ni traga strateškom partneru. Tko je odgovoran što je obustavljena proizvodnja i tko će biti odgovoran što će i preostali radnici ostati bez posla, pitaju sindikalisti predlažući hitan sastanak za spas “Adrije”.

– Nemojte se zavaravati, poručio je radnicima na njihove upite o zakonskim pravima ovdje nije moguće čudo, na sadašnji način nije moguće raditi, a jedini je izlaz pronalaženje strateškog partnera, rekao je Orešković radnicima uvjeren da je posljednji trenutak da se nešto poduzme kako u travnju iduće godine “Adria” ne bi otišla u stečaj. Stoga je teško i za očekivati, poručio je,  da će radnici išta postići ukoliko dobiju samo platne liste i krenu s njima na FINU kako bi ovrhom došle do neisplaćenog dijela plaće za kolovoz.

– Nedavno otpuštenih 56 radnica iz Knina i Benkovca u srijedu je pokrenulo ovrhu i blokiralo račun Adrije. njihova potraživanja za plaće i otpremnine iznose oko 750 tisuća kuna i prvi novac koji sjedne na račun isplaćivat će se njima, rekao je Orešković te zaključio kako je za radnike Adrije u ovom trenutku najbitnije da se vrate na posao i da se proizvodnja, koja znači ujedno i nekakav priliv novca.

Izvor/Autor: http://www.zadarskilist.hr/

REGIONALNI URED
SPLIT - REGIJA IV.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

(Primorsko-goranska, Istarska, Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija).

karta-regija4-ppdiv

IVICA BLAŽEVIĆ
dopredsjednik –
regionalni povjerenik

Marmontova 1/2
21000 Split
tel. 021/345-295
fax. 021/314-125
mob. 099/271-8041
ivica.blazevic@ppdiv.hr

VIJESTI IZ REGIJA