Search
Close this search box.

Sindikat PPDIV postao punopravni član Regionalnog vijeća sindikata poljoprivrede i prehrambene industrije jugoistočne Europe

Ri

RiPredstavnici Sindikata PPDIV-a predvođeni predsjednikom Šimom Oreškovićem, Marinom Gruban, voditeljicom pravne službe i Jasminom Kunjkom, stručnim suradnikom za ekonomske poslove boravili su 13. i 14. listopada u Rimskim toplicama u Sloveniji na Regionalnom vijeću sindikata poljoprivrede i prehrane jugoistočne Europe.

Sastanak je bio organiziran od strane slovenskog Sindikata KŽI te zaklade Friedrich Ebert. Sudionici sastanka su bili sindikati iz sedme regije EFFAT-a redom iz zemalja Makedonije (Agro Sindikat), Srbije (Sindikat PPDIV), četiri sindikata Bugarske (Podkrepa Food, FNSZ, Fitu Food i NFZGS Podkrepa), Crne Gore (Sindikat PPDI) te Hrvatske (PPDIV) i domaćina Slovenije (KŽI).

Na samom početku prisutnima se obratio Boris Frajnkovič koji je pozdravio sve prisutne i izrazio zadovoljstvo što su okupljeni sudionici bili u velikom broju čime pokazuju da je svima prisutnima u interesu rad ovog vijeća.

RimPosebno je pozdravio i goste iz Turske kojima je ovo bio prvi ovakav susret, te su se oni priključili radu ovog vijeća. To je sindikat prehrambene industrije i šećera „Seker-is”. Nakon uvodnog izlaganja sekretara KŽI i prihvaćanja dnevnog reda riječ je uzeo Živko Danevski predsjednik Agro sindikata Makedonije i predsjednik regionalnog vijeća JIE koji je govorio o problemima u regiji te je tražio pomoć od nadležnih tijela u Briselu odnosno od EFFAT-a kako bi se situacija čim je prije moguće popravila i kako bi suradnja bila što bolja.

Uvodno se obratio i Milan Jevtič iz zaklade Friedrich Ebert te upoznao prisutne sa svojim radom u okviru zaklade čija je zadaća posvećena osnovnim vrijednostima socijal -demokracije: slobodi, pravdi i solidarnosti.

Na ovom skupu prisutan je bio i Harald Wiederhofer, generalni sekretar EFFAT-a koji je govorio o problemima u 7.-oj regiji te zašto nije još uvijek došlo do osnivanja tzv. osme regije unutar organizacije.

Iskazao je potporu inicijativi da se regija osnuje ali je kazao kako za to treba uskladiti sve norme odnosno statut EFFAT-a kako bi regija zaživjela u punom opsegu. Prisutne je izvijestio o nadolazećem kongresu EFFAT-a koji će biti u studenom te je detaljno objasnio sve aktivnosti uoči samog kongresa.

Rim5Istaknuo je kako je potrebno provesti puno diskusije i različitih radionica na kojima bi sudjelovali svi iz regije kako bi se što je bolje moguće detektirali problemi i pronašla optimalna rješenja. Na tim panel radionicama raspravljalo bi se o socijalnom dijalogu, o stanju u poljoprivredi u pojedinim regijama, o mogućnosti zapošljavanja i o razvoju sindikata i sindikalnim aktivnostima iako neće samo sudjelovati sindikati već i predstavnici gospodarstva i javnih tijela obzirom da će postojati i politička pitanja.

Uoči kongresa održat će se nekoliko konferencija i to o socijalnom dijalogu, o trgovinskom sporazumu SAD, Kanada i EU, te konferencija o tržištu rada EU., raspravljat će se o problemima gospodarske i socijalne krize. Na kongresu će se također sastati i odbor mladih koji će nositi temu o budućnosti na tržištu rada i temu o dostojanstvenom radu.

Po izvješću gospodina Wiederhofera nastavljen je sastanak na način da su svi prisutni sindikati imali prezentacije o sklapanju kolektivnih ugovora u svojim zemljama i vodila se rasprava o poteškoćama s kojima se susreću u pregovorima te o samim problemima sa zakonima u pojedinim zemljama.

U poslijepodnevnim satima je nastavljeno o aktivnostima članica regionalnog vijeća jugoistočne Europe u okviru sedme regije i vođena je rasprava o rezoluciji 6. koja privremeno rješava stanje EFFAT-ovih članica iz zemalja JIE pošto je dogovoreno da se u odbor imenuju 2 predstavnika. To su Živko Danevski iz Agro-sindikata Makedonije i Miodrag Bradonjić iz PPDIV Srbije.

Ovaj sastanak imao je i svoj svečani dio u kojem je Sindikat PPDIV Hrvatske potpisao i pristupnicu Regionalnom vijeću sindikata poljoprivrede i prehrambene industrije jugoistočne Europe i time postao punopravni član Vijeća u čijem je radu već i ranije sudjelovao. Vijeću su također pristupili i turski kolege iz sindikata prehrambene industrije i šećera i tim je činom ovaj sastanak u Sloveniji priveden svome kraju.

{vsig}vijesti/2014/sredisnjica{/vsig}