Search
Close this search box.

Sindikat PPDIV u Bugarskoj sudjelovao na konferenciji “Za bolju socijalnu sigurnost u poljoprivredi kroz učinkovit socijalni dijalog”

Bugarska

BugarskaOd 3. do 5. studenog u bugarskoj prijestolnici Sofiji, održana je konferencija pod nazivom “Za bolju socijalnu sigurnost u poljoprivredi kroz učinkovit socijalni dijaloga” kao završni događaj jednogodišnjeg europskog projekta “Promicanje socijalnog dijaloga u sektoru poljoprivrede u novim zemljama članicama prema razvoju sektorskih socijalnih shema u smislu suzbijanja nesigurnih radnih mjesta, siromaštva i socijalne isključenosti poljoprivrednog radnika”.

Spomenuti projekt je usmjeren na analizu stanja sustava socijalne sigurnosti u nekoliko zemalja članica EU-a i jednoj zemlji kandidatkinji s posebnim naglaskom na sektor poljoprivrede te treba ponuditi transnacionalnu razmjenu iskustava i postojeće dobre prakse u nekim od starih država članica kako bi izazvali i promicali usklađene mjere za uspostavu specifičnih sektorskih programa u poljoprivredi i pozitivno utjecali na socijalni dijalog i kolektivno pregovaranje.

Na poziv Federacije nezavisnih sindikata poljoprivrede Bugarske (FNSZ) u ime Sindikata PPDIV-a kao gosti na konferenciji sudjelovali su predsjednik Šimo Orešković i voditeljica pravnih poslova Marina Gruban.

Na konferenciji su predstavnici sindikalnih organizacija iz Bugarske, Češke, Francuske, Njemačke, Italije, Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Srbije raspravljali o izazovima s kojima se suočavaju vezano za pitanja socijalne sigurnosti u poljoprivredi i o rješenjima za bolje socijalno osiguranje u poljoprivredi i konkretno djelovanje u smislu ekonomske krize i uključivog tržišta rada. Rasprava se temeljila na rezultatima projektnih partnera koji su ujedno i prezentirani te je predstavljena brošura, analitička studija i zajednički politički dokument projekta.

Bugarska 0U raspravi su, uz partnere projekta, sudjelovali i gosti te predstavnici bugarskog ministarstva rada i socijalne politike te ministarstva poljoprivrede i prehrane; predstavnik Zavoda za socijalno osiguranje; predstavnik udruge poljoprivrednih proizvođača kao i predstavnici EFFAT-a i GEOPA-COPA-e. Kao zajednički problemi su utvrđeni neprijavljen i sezonski rad, neregularne uplate doprinosa, nedovoljna informiranost o sezonskim radnicima i komunikacija s institucijama o tom pitanju, nedovoljno nagrađivanje radnika, demografske promjene te ograničen opseg rizika osiguranja poljoprivrednika.

Kao moguća rješenja navedenih problema utvrđena su: održavanje i ažuriranje registra poljoprivrednika, niža dob umirovljenja poljoprivrednika, osnovna prava i obveze iz osiguranja trebaju biti ista kao i za druge osobe, potrebno je smanjiti razliku plaće te upravljati demografskom krizom, a što je moguće postići aktivnijim uključivanjem sindikata i poslodavaca.

{vsig}vijesti/2014/sofija{/vsig}

REGIONALNI URED
ZAGREB - REGIJA I.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

(Grad Zagreb, Zagrebačka, Sisačko-moslavačka, Karlovačka i Krapinsko-zagorska županija).

Ljudevita Posavskog 5, 10000 Zagreb
tel. 01/4693-059 (direktna linija),  01/4693-050,
mob. 099/2178-777, 099/2178-700
fax. 01/4693-070

karta-regija1-ppdiv

DUBRAVKO DESOVIĆ
regionalni povjerenik

10000 Zagreb
Ljudevita Posavskog 5
tel. 01/4693-059
01/4693-050
fax. 01/4693-070
mob. 095/4693-057

VIJESTI IZ REGIJA