Search
Close this search box.

Zastupnici 4. kongresa EFFAT-a koji se održava u Beču političkom rezolucijom traže obustavu pregovora EU i SAD o slobodnoj trgovini!

bec1

bec1Pod geslom „Pristojan posao i pošteno natjecanje na jedinstvenom tržištu EU i dalje je nedostupno bez koherentnog prava EU” u Beču se 20.-21. Studenog održava 4. Kongres Europske sindikalne federacije hrane, poljoprivrede i turizma (EFFAT). Zajedno sa domaćinima, austrijskom sindikalnom središnjicom (ÖGB), sa Kongresa će pozvati europske i austrijske političare da čuju sindikalne prijedloge za postizanje fer i pristojnog tržišta rada EU.

Glavni izazov za EU , osim što se bavi nacionalnim tržištima rada, donošenje jedinstvene regulative i zaštite europskog tržišta. Proširenje EU u posljednjem desetljeću na nove države uz neadekvatnu regulaciju i zaštitu tržišta, a uslijed nastale financijske, gospodarske i posljedično socijalne krize, dovelo je do socijalnog dampinga i nelojalne konkurencije i diskriminacije radnika migranata. Povećala se nesigurnost u radu, a još dodatno, segmentacija tržišta rada na nacionalna sve je veća prepreka za kretanje radnika i stabilnije zapošljavanje.

Dok je proširenje euro zone trebalo donijeti slobodu kretanja radnika kao jedno od najvećih postignuća EU-a, novi predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, tvrdi da unutarnje tržište danas treba više pravednosti, te da je EU posebno potrebna nova migracijska politika.

Za EFFAT to nije ništa novo. U sektorima koje zastupa, a to su prehrana, poljoprivreda i turizam, već duže vrijeme je kroz svoje publikacije upozoravao da su poslovi u EU sve nesigurniji, da se često prikriva stvarni rad, a uvođenje dužeg radnog vremena dovodi do smanjivanja plaća i potplaćenosti radnika.

Sve to dalje vodi prema zdravstvenoj i socijalnoj nesigurnosti, jer radnicima plaća nije dovoljna za podmirivanje zdravstvenog i socijalnog osiguranja, kao niti osigurati pristojne stambene uvjete.

“Unutarnje tržište koje omogućuje slobodno kretanje kapitala, usluga, radnika i slobodu poslovnog ugovaranja, može biti održivo samo ako se reguliraju snažna društvena pravila koja jamče jednak tretman i pošteno tržišno natjecanje”, rekao je Harald Wiedenhofer, EFFAT-ov glavni tajnik koji se kandidirao i za naredno četverogodišnje mandatno razdoblje i nastavio:

“Treba nam europsko odbacivanje anti-socijalne politike, direktiva koja jamči jednak tretman za sve radnike. Princip koji podupire zemlju domaćina – umjesto zemlje podrijetla, kao temeljno načelo za sve radnike koji obavljaju posao u nekoj drugoj njihovoj zemlji koja ujedno nije njihova zemlja porijekla . “

O ovakvim stavovima EFFAT-ovog Kongresa, Harald Wiedenhofer će danas na press konferenciji izvijestiti i predstavnike medija i javnost, a do završetka zasjedanja Kongresa predviđeno je da zastupnici donesu niz zaključaka o organizacijskim pitanjima, te nekoliko političkih rezolucija.

Vjerojatno najsnažnije odjeknut će politička rezolucija kojom EFFAT traži zaustavljanje pregovora Europske Unije sa Sjedinjenim Američkim Državama oko Transatlantskog sporazuma o slobodnoj trgovini, jer se pregovori vode netransparentno što je protivno interesima europskih građana i civilnog društva, a Europska konfederacija sindikata smatra da se tijekom pregovora oko zaključenja ovog Sporazuma ne smiju ugroziti postignuti visoki socijalni i ekološki standardi u EU, a iz dosadašnjeg tijeka pregovora  nije vidljivo da će se to i ostvariti.

Kongresu EFFAT-a u Beču, prethodila je Konferencija EFFAT-a za srednju, istočnu i jugoistočnu Europu, a Sindikat PPDIV je na ova oba dva vrlo važna sindikalna događanja predstavljao predsjednik Šimo Orešković i voditeljica pravnih poslova Marina Gruban.

{vsig}vijesti/2014/vien{/vsig}