Search
Close this search box.

Predsjednik Orešković u Bjelovaru posjetio bivše pogone Česme SP koji postaju moderna tvornička postrojenja

Šimo4

Šimo4Predsjednik Šimo Orešković ovih je dana u Bjelovaru posjetio veliko gradilište na prostoru bivše Česme SP kako bi se još jednom uvjerio u realizaciju projekta čijem je uspjehu svojom upornošću pridonio i Sindikat PPDIV. Tom prilikom susreo se i sa Josom Kalemom, vlasnikom poduzeća Tehno-Drvo koje upravo dovršava radove na montiranju novog postrojenja i nalazi se pred samim početkom proizvodnje.

Još ne tako davno, vladala je velika nevjerica da će se na tim prostorima više ikada išta proizvoditi i da će radnici bivše Česme SP, koja je završila u stečaju prilikom provođenja pred stečajne nagodbe u slučaju Spačva, koji su završili na Zavodu ikada više raditi u bivšim pogonima.

Ono što se danas tamo može vidjeti uistinu je impozantno. U Bjelovaru niče nova i najmodernija tvornica za preradu drveta u kojoj je trenutno zaposlenje našlo 27 bivših radnika Česme SP. Oni užurbano rade na pripremi početka proizvodnje koja, prema riječima Kalemovim riječima, kreće vrlo skoro. Tada će i svi preostali bivši radnici dobiti priliku da rade u novim, potpuno kompjuteriziranim pogonima, što bi njihove uvjete rada trebalo uvelike olakšati. Kako smo saznali, već je odrađena probna proizvodnja u pogonu pilane i dijelu pogona finalnih proizvoda, te su ti segmenti proizvodnje spremni za puštanje u rad.

Trenutno se montiraju strojevi za brušenje tračnih pila od strane švicarskih montera, ali i dovršavaju poslovi oko završetka gradnje potpuno nove kotlovnice, te spajanja sa već izgrađenim sušarama – drugim dijelovima buduće tvornice. Kako smo saznali kroz nekoliko dana dolaze i preostali strojevi iz Njemačke koji će se montirati u dodatnom pogonu finalizacije. Slijedi i finalno asfaltiranje dvorišta i završni radovi oko uređenja okoliša.

No, ono što je najvažnije jest da u tjednu od 23. veljače slijedi natječaj kojim će se zaposliti dodatnih četrdesetak radnika pri čemu će pravo prvenstva imati bivši radnici Česme SP i koji će nakon okončanja natječaja početi sa radom u tvornici. To će broj zaposlenih u novoizgrađenoj tvornici podići na gotovo sedamdeset, a procjena je da je toliko otprilike i broj preostalih radno sposobnih radnika bivše Česme SP.

Kako doznajemo od početka ožujka stižu i prve količine sirovina koje će se ovdje prerađivati, a u slučaju da do tada neće biti gotovi pogoni sušare, prevoziti će se u Ogulin i tamo sušiti do trenutka dok se ne uspostavi kompletna proizvodnja u ovoj tvornici.
Da je u Bjelovaru pred završetkom doista jedna od najmodernijih tvornica za preradu drveta govori i podatak da će iskoristivost sirovine biti 100%. Naime, kotlovnica koja se gradi i koja je pred svojim završetkom, raditi će na principu proizvodnje energije putem sagorijevanja drvenog otpada, a za jesen je planirana i gradnja postrojenja koje će na bazi drvne mase proizvoditi i struju što će dodatno smanjiti troškove same proizvodnje.

Ispune li se sve ove prognoze, bivši radnici Česme SP, a i predstavnici Sindikata PPDIV, koji su od samog početka zagovarali rješenje koje će osigurati radnicima posao, mogu biti zadovoljni. Naročito radi toga što je Sindikat svojim aktivnosti uspio osigurati Sporazum kojim se novi vlasnik obavezao nastaviti proizvodnju u Bjelovaru i zaposliti bivše radnike Česme. Posao nije bio nimalo lak i u pregovorima koji su se vodili sa Hrvatskim šumama, a koje su postale vlasnici nekretnina u Bjelovaru, uspjeli su ono što su svi drugi sa podrugljivošću i omalovažavanjem dočekivali govoreći kako od svega neće biti ništa i kako interes radnika nije ničiji interes.

Danas, više od godinu dana nakon stečaja, radnici se imaju čemu nadati. Dio njihovih kolega već radi i vrši završne pripreme kako bi i njihovi dojučerašnji kolege mogli zajedno sa njima tvoriti jedno novo, moderno i veliko poduzeće koje će osiguravati egzistenciju njihovim obiteljima.

Uz Predsjednika Oreškovića, posjetu novoj tvornici za preradu drva u Bjelovaru prisustvovao je i regionalni povjerenik III. regije Davor Vrbek koji se također mogao uvjeriti kako se na mjestu nekadašnjih devastiranih zgrada i pogona nalazi novoizgrađena velebna tvornica doista za 21. stoljeće.

Na kraju, Joso Kalem je prilikom susreta sa predstavnicima Sindikata najavio i mogućnost dolaska investitora i obnavljanja poslovnih aktivnost i u bivšem pogonu Šperploče. Na taj bi se način kompletno iskoristile sve nekretnine koje je Tehno-Drvo kupilo.

REGIONALNI URED
KOPRIVNICA - REGIJA III.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

(Koprivničko-križevačka županija, Bjelovarsko-bilogorska županija, Međimurska županija, Varaždinska županija)

DAVOR VRBEK
regionalni povjerenik

Trg kralja
Tomislava 13
48000 Koprivnica
tel. 048/647-040
fax. 048/221-304
mob. 099/271-8035
davor.vrbek@ppdiv.hr

VIJESTI IZ REGIJA