Search
Close this search box.

Tri od četiri podružnice Sindikata PPDIV iz sustava Vindije kreću u kolektivne pregovore

go2

go2Nakon što je  povjereništvo Sindikalne podružnice Koka početkom siječnja donijelo odluku o pokretanju inicijative za kolektivno pregovaranje i pozvalo druge podružnice iz sustava Vindija da im se pridruže, ovih je dana dovršen prijedlog teksta budućeg kolektivnog ugovora koji će biti upućen poslodavcu zajedno sa inicijativom za pregovore kako bi pregovori što je moguće prije i započeli.

Razlog ovakve odluke članova Sindikata PPDIV i inicijative za pregovore je sve teži gospodarsko-socijalni položaj radnika unutar ovog sustava, ali i potreba da se dodatno urede odnosi unutar sustava Vindija, jer nakon niza dopisa radničkog vijeća i sindikata poslodavcu o problemima sa kojom se svakodnevno u svom radu susreću radnici, poslodavac nije našao za shodnim ozbiljnije se pozabaviti problematikom iz radnog odnosa i unaprijediti međusobne odnose u poduzeću.

Inicijativi najveće podružnice Sindikata PPDIV Koke iz Varaždina u ovom trenutku pridružili su se članovi Sindikata PPDIV iz poduzeća Pekarna Latica i Novi Domil iz Županje preko svojih povjerenika, dok je podružnica Vindija ostala po strani vjerojatno iz razloga što je u tom poduzeću moguće situacija ipak nešto povoljnija za radnike u odnosu na druge tri, pa radnici misle da im se položaj neće pogoršavati odnosno da će im biti bolje bez kolektivnog ugovora.

Prijedlog teksta kolektivnog ugovora sindikalna povjereništva triju poduzeća, odnosno njihovi povjerenici usuglasili su na zajedničkom sastanku održanom u središnjem uredu Sindikata PPDIV početkom veljače i na kojem je osim samog teksta dogovoren i plan aktivnosti vezanih uz kolektivno pregovaranje. Tako će svaka od ove tri podružnice formirati svoj pregovarački odbor pojačan sa kolegama iz središnjice, te će pregovarački odbori nakon još jednog pregleda teksta dostaviti ga svom poslodavcu.

Aktivnosti oko toga se užurbano provode i upravo će ovih dana predsjednik Sindikata PPDIV Šimo Orešković, prema prijedlozima sindikalnih povjereništava izdati i punomoći pregovaračkim timovima za formalni početak pregovora.

Stoga ovakvu inicijativu u potpunosti pozdravljamo, jer Kolektivni ugovor je jedini zakonom predviđeni dokument kojim radnici preko svojih predstavnika mogu povoljnije urediti svoja prava od onih uređenih zakonom. Situacija u ova tri poduzeća nalaže upravo potrebu za njim, jer otvoren i iskren dijalog među socijalnim partnerima temeljen na međusobnom povjerenju i uvažavanju već dugo „ne stanuje”u ovim radnim sredinama.

REGIONALNI URED
KOPRIVNICA - REGIJA III.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

(Koprivničko-križevačka županija, Bjelovarsko-bilogorska županija, Međimurska županija, Varaždinska županija)

DAVOR VRBEK
regionalni povjerenik

Trg kralja
Tomislava 13
48000 Koprivnica
tel. 048/647-040
fax. 048/221-304
mob. 099/271-8035
davor.vrbek@ppdiv.hr

VIJESTI IZ REGIJA