Search
Close this search box.

Ljubo Jurčić: Nezaposlenost nije elementarna nepogoda – Vlada je!

Ljubo Jurcic02

Ljubo Jurcic02‘Elementarna nepogoda je Vlada u čijem mandatu se više radnih mjesta izgubi nego što se novih otvori.’

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjasnio se o problemu broj jedan ove države – nezaposlenosti, kao elementarnoj nepogodi, što je uistinu zastrašujuće i teško izlječivo neznanje koje se ne bi trebalo iznositi u javnost, kaže Ljubo Jurčić, predsjednik Novog vala – stranke razvoja.

– Nezaposlenost nije elementarna nepogoda. Elementarna nepogoda je Vlada u čijem mandatu se više radnih mjesta izgubi nego što se novih otvori. Nezaposlenost je samo posljedica neuspješne vlade. Jedan od osnovnih ciljeva politike je puna zaposlenost. Vlada koja to ne uspijeva je loša vlada. Rješenje takve elementarne nepogode su nova vlada i nova politika, kaže Jurčić.

‘Elementarna nepogoda je Vlada u čijem mandatu se više radnih mjesta izgubi nego što se novih otvori. Nezaposlenost je samo posljedica neuspješne vlade. Jedan od osnovnih ciljeva politike je puna zaposlenost. Vlada koja to ne uspijeva je loša vlada. Rješenje takve elementarne nepogode su nova vlada i nova politika.’

Napominje da je politikansko čuvanje kune jedna od politika koja je značajnije doprinijela povećanju nezaposlenosti. Kuna se ne čuva populističkom politikom i stvaranjem iluzija jakog novca, nego ekonomskim mjerama koje povećavaju domaću proizvodnju, zapošljavanje, izvoz i investicije.

– Sve istinski jake valute iza sebe imaju efikasno gospodarstvo, malu nezaposlenost i veliki izvoz. Dosadašnje populističko čuvanje kune, kroz proteklih dvadeset godina, povećavalo je uvoz, uništilo domaću proizvodnju, stvorilo vanjski dug preko 45 milijardi eura i najviše pridonijelo deidustrijalizaciji Hrvatske. Pored naših njiva, pašnjaka i sunca, uvoz povrća, mesa, mlijeka i drugih proizvoda se enormno povećao i smanjio domaću proizvodnju. Unatoč hrvatskim „prirodnim” komparativnim prednostima u prehrambenoj, tekstilnoj, drvnoj, metalnoj i turističkoj djelatnosti, takva politika „čuvanja” kune uništila je preko 200 tisuća radnih mjesta. Ta politika je pridonijela uništavanju hrvatskog gospodarstva i urušavanju hrvatskog društva što je u potpunoj suprotnosti s hrvatskim nacionalnim interesima, kaže Jurčić i nastavlja.

– Cilj pametne nacionalne politike nije čuvanje kune, tečaja ili inflacije. Cilj politike je veća zaposlenost, proizvodnja i veći realni dohodak građana. Novac je samo sredstvo, tj. instrument za ostvarivanja tih ciljeva. Kuna nije korištena za te ciljeve, nego suprotno. Ustrajavanje na takvoj politici je ustrajavanje na daljnjem osiromašivanju hrvatskih ljudi.

Za banke je novac roba, za narod sredstvo plaćanja, a za državu jedan od najsnažnijih instrumenata ekonomske politike. Odbacivanje najsnažnijeg instrumenta ne može biti u nacionalnom interesu. Jaka kuna je u interesu uvoza i financijskog sektora. Politikansko populistički odnos prema kuni stvorio je u Hrvatskoj „atipični”, neprirodni, model gospodarstva koji karakterizira: potrošnja, uvoz, zaduživanje i uništavanje investicijske klime.

Novi val vidi rješenje u transformaciji hrvatskog gospodarstva iz netipičnog u tipični model koji potiče domaću proizvodnju, zapošljavanje, izvoz i investicije. Promjena odnosa prema kuni je samo jedna od potrebnih promjena u okviru Velike transformacije hrvatske ekonomske politike za ozdravljenje i razvoj hrvatskog gospodarstva i društva. Za izlazak iz krize ne možemo koristiti isti put kojim smo u krizu i ušli – jednostavnim kretanjem u suprotnom smjeru, na kraju će Ljubo Jurčić.