Search
Close this search box.

Delegacija Sindikata PPDIV u uzvratnom posjetu austrijskom sindikatu PRO-GE boravila u Beču

Austrija ožujak

Austrija ožujakDelegacija Sindikata PPDIV-a boravila je prošlog tjedna na trodnevnom studijskom boravku u Austriji na poziv sindikalne središnjice PRO-GE iz Beča.

Našu delegaciju od 7 članova predvodio je Jasmin Kunjko, voditelj ekonomskih poslova Sindikata PPDIV-a dok je domaćin s austrijske strane bio Gerhard Reiss, stručnjak za kolektivno pregovaranje u Sektoru prehrane koji je ujedno zadužen i za međunarodnu suradnju PRO-GE-a.

Tijekom boravka u Austriji PPDIV-ovci su posjetili vinariju Cobenzl smještenu povrh grada Beča, te mesnu industriju Wiesbauer u industrijskoj zoni na samom prilazu grada Beča.

Vinarija je u vlasništvu gradske uprave Beča, te se prostire na 60 hektara vinograda koji znatno pridonosi kvaliteti života i zraka u gradu. Svojom površinom spada u jedan od najvećih pogona za proizvodnju vina u Beču, a svojim položajem u blizini Dunava ti isti vinogradi imaju vrlo pogodne uvjete za rast.

Nakon posjeta vinariji, delegaciju PPDIV-a primio je Wolfgang Zuser zadužen za područje poljoprivrede u sindikatu PRO-GE. S njim je održan radni sastanak na kojem je prezentiran rad sindikata u području poljoprivrede, informacije o samom sektoru, bilo je riječi o kolektivnom ugovoru, rasporedu radnog vremena, te plaćama radnika.

Idućeg dana austrijski domaćini organizirali su posjet mesnoj industriji Wiesbauer gdje je domaćin hrvatskoj PPDIV delegaciji bio predsjednik tamošnjeg radničkog vijeća. Upoznao ih je s načinom rada predstavnika radnika u poduzeću, a imali su prilike vidjeti i čitav pogon, odnosno procese proizvodnje kobasica i suhomesnatih proizvoda.

Tijekom popodneva delegaciju su primili u Agrarmarktu gdje im je prezentirano čime se sve bavi agencija za poljoprivredu, a najzanimljiviji podatak koji se mogao ćuti jest da znatna sredstva ulažu u promociju i marketing svojih proizvoda, što godišnje iznosi oko 20 milijuna eura.

Delegaciju Sindikata PPDIV je boravila na studijskom putovanju u Austriji ovaj su put uz Jasmina Kunjka činili, regionalni povjerenik za II. regiju Ante Krajina, Silvana Hodak, glavna sindikalna povjerenica i Ivan Vidaković, predsjednik RV iz poduzeća Belje, Vladimir Košutić, glavni sindikalni povjerenik i predsjednik Radničkog vijeća PIK-a Vinkovci, Josip Šklebek, glavni sindikalni povjerenik u Novom Agraru i Maro Havelka, sindikalni povjerenik u Hrvatskom centru za poljoprivredu, hranu i selo – Zavodu za sjemenarstvo i rasadničarstvo.

{vsig}vijesti/2015/austrija{/vsig}