Search
Close this search box.

Predstavnici Sindikata KŽI iz Slovenije boravili u posjeti Sindikatu PPDIV-a

Agrolaguna

AgrolagunaOvaj tjedan, 18. i 19. ožujka, u Poreču je  nastavljena  dugogodišnja tradicija dvodnevnog radnog druženja Sindikata PPDIV-a iz Hrvatske i Sindikata KŽI Slovenije.

Nakon prošlogodišnjeg susreta u Radencima, ovaj put je red bio da domaćin ovih tradicionalnih sindikalnih susreta bude hrvatska strana, pa je tako u goste Sindikatu PPDIV stigla  delegacija Sindikata KŽI-a koju su činili predsjednik Marjan Vindiš, sekretar KŽI-a Boris Frajnkovič, član predsjedništva Matjaž Lasič i poslovna sekretarka Irina Zgonec Rožej.

Goste iz Slovenije  u Poreču su  u ime PPDIV-a dočekali predsjednik Šimo Orešković, dopredsjednik Ivica Blažević, članica Glavnog odbora Jadranka Rožić i voditelj ekonomskih poslova Jasmin Kunjko.

Prvog dana sinidkalne delegacije je u  prostorijama Agrolagune Poreč primio direktor Goran Kramarićem koji ih je  upoznao sa stanjem  i povijesti društva, razvojem i investicijama koje su učinjene unazad nekoliko godina i mnogim drugim stvarima koje su interesirale sindikalne goste. U Agrolaguni je održan i radni sastanak u tamošnjoj podružnici Sindikata PPDIV s povjereništvom i radničkim vijećem, gdje je glavni sindikalni povjerenik Stjepan Potočki govorio o njihovom radu.

S delegacijom KŽI-a vodili su se razgovori i o  radu Sindikata u proteklom razdoblju, o aktivnostima koje stoje pred Sindikatom, o gospodarskoj situaciji, o radničkim pravima koja su pod svakodnevnim pritiskom i nastojanju da se na bilo koji način umanje.

Slovenske kolege u svojem izlaganju su naglasili kako već više od godinu dana pregovaraju sa poslodavcima za granski Kolektivni ugovor i o poteškoćama s kojima se susreću na putu ostvarivanja tog cilja.

Drugog dana vrijeme je bilo rezervirano za obilazak  vinograda Agrolagune iz Poreča gdje se nalaze ekološki nasadi Terrana, Calegarici, Ferragude, Bezmalinovich, La Ville, Casa Vechia i Carsete te proizvodni pogon same vinarije kapaciteta 6 milijuna litara vina i vinski podrum odnosno barrique hale sa 450 hrastovih bačava vina.

Sindikalne delegacije  obišle su  i maslinik u Červaru koji se prostire na 125 ha, gdje je zasađeno 37 tisuća stabala maslina te je po broju nasada stekao titulu najvećeg maslinika u Republici Hrvatskoj, a posjetile su i siranu „Sir Laguna” na stanciji Špin, koja je tradicionalna sirana odnosno nalazi se na mjestu gdje je nekad bila sirana, a danas je moderna tvornica koja je djelom financirana i od strane EK kroz program IPARD-a.

Pri kraju samog susreta i nakon   obilaska svih predviđenih sadržaja razmijenjene su i informacije o međunarodnim aktivnostima i sudjelovanju u njima, o slijedećem sastanku regionalnog vijeća JIE čiji su članovi oba sindikata, kao i o slijedećem susretu delegacija koji će se održati iduće godine u slovenskom Ptuju.

No prije toga, domaćini su sindikalnim gostima iz Slovenije razmijenili pozive za ovogodišnje sportske susrete Sindikata PPDIV i Sindikata KŽI koji će se održati krajem svibnja, odnosno u lipnju, tako da će  predstavnici ova dva sindikata već na skoro nastaviti svou suradnju ovaj put na sportskim terenima. 

{vsig}vijesti/2015/agrolaguna{/vsig}