Search
Close this search box.

Sa sjednice Glavnog odbora Sindikata PPDIV upućeno otvoreno pismo Vladi RH radi odluke o špekulativnim zalihama šećera

SIMO

SIMOGlavni odbor Sindikata PPDIV sa svoje  jučerašnje sjednice uputio je  otvoreno pismo s najavom prosvjeda Vladi Republike Hrvatske radi njezine Odluke o o potvrđivanju konačne liste vlasnika špekulativnih zaliha šećera kojom je nanijeta šteta mnogim hrvatskim poduzećima iz poljoprivredno prehrambenog sektora u kojima ovaj sindikat organizira svoje članove.

Na sjednici se još raspravljalo o kadrovskim, organizacijskim i financijskim temama, a Otvoreno pismo Sindikata PPDIV  Vladi RH radi donesene Odluke  kojom je nanijeta velika financijska šteta poduzećima poljoprivredno prehrambenog sektora  u nastavku donosimo u cijelosti;

Poštovani!

Izvješćujemo Vas da je na sjednici Glavnog odbora Sindikata PPDIV-a, od 08. 04. 2015. g., donijeta odluka o pokretanju sindikalnih akcija povodom donošenja Odluke Vlade RH o potvrđivanju konačne liste vlasnika špekulativnih zaliha šećera od 26. ožujka 2015. g., a zbog slijedećih razloga:

Ministarstvo poljoprivrede nije utvrdilo jasne i transparentne kriterije koji su bili podloga za obračun špekulativnih zaliha šećera. Činjenica je da su nakon pridruživanja Republike Hrvatske EU, u ljeto 2013. nadležne institucije izvršile nadzor eventualnog postojanja špekulativnih zaliha šećera kod poslovnih subjekata i utvrdile činjenično stanje. Kod velikog broja njih, dapače, utvrđeno je postojanje uravnoteženih zaliha između proizvodnje i sirovina u promatranom petogodišnjem razdoblju.

Predmetnom Odlukom Vlade RH izražene su količine špekulativnih zaliha, koje se u velikom broju slučajeva značajno razlikuju od službeno utvrđenog stanja, a čije će rješavanje za posljedicu imati iznimna, neplanirana materijalna izdvajanja terećenih poslovnih subjekata.

Ovime se čini ogromna šteta društvima koji sada, ne svojom krivnjom, moraju izvesti šećer, naravno po značajno nižoj cijeni, platiti troškove transporta i osigurati garancije Hrvatskoj agenciji za plaćanje.

Sve ovo posljedica je činjenice da državna administracija nije radila posao u interesu gospodarstvenika, niti u konačnici u interesu poreznih obveznika.

Sindikat PPDIV-a je najbrojniji granski sindikat u RH, koji organizira zaposlene u vodećim prehrambenim tvrtkama kao što su: Podravka, Kraš, Dukat, Ledo, Karolina, Zvijezda, Zvečevo i ostali, a koje se po sasvim netransparentnim kriterijima terete za posjedovanje najvećih količina špekulativnih zaliha šećera i snošenje troškova njihova rješavanja.

Obzirom da će se provođenje predmetne Odluke Vlade RH negativno odraziti na konačne rezultate njihova poslovanja i u konačnici na prava zaposlenih, Sindikat će poduzeti potrebne mjere i akcije u cilju rješavanja ove problematike. Jedna od njih svakako je i organiziranje prosvjeda kako bi ukazali da resorno ministarstvo i Vlada RH nanose štetu privrednim subjektima. O vremenu i mjestu održavanja prosvjeda bit ćete naknadno obaviješteni.

S poštovanjem,
PREDSJEDNIK
Šimo Orešković

 {vsig}vijesti/2015/gotravanj{/vsig}