Search
Close this search box.

NAJGORI RASPLET ZA MESNU INDUSTRIJU HARKANOVCI Valvita u likvidaciju, 25 radnika na biro, a od Vlade – ni riječi

valvita copy

valvita copyHARKANOVCI – S obzirom na to da je ovoga tjedna propao i posljednji pokušaj dogovora oko preuzimanja Mesne industrije Valvita u Harkanovcima između Hrvatske poštanske banke, vlasnika Valvitinih pokretnina i nekretnina, i tvrtke BFS Franchise-Systeme d.o.o. iz Sarajeva u vlasništvu Gorana Stanića, dogodilo se ono od čega se najviše strahovalo: Valvita ide u likvidaciju, a 25 zaposlenika jučer je završilo s otkazima ugovora o radu, potvrdio nam je predsjednik PPDIV-a Šimo Orešković, ogorčen ovakvim razvojem događaja.

Upravo radi sprječavanja ovakvog scenarija za Valvitu i njezine zaposlenike, ali i cjelokupno gospodarstvo Valpovštine i Slavonije i Baranje, Orešković je i prije nekoliko dana uputio prosvjedno pismo premijeru Zoranu Milanoviću, Upravi Hrvatske poštanske banke te ministru rada i mirovinskog sustava Mirandu Mrsiću, u kojem ih proziva zbog oglušivanja i neodgovaranja na pismo Sindikata PPDIV-a upućeno 1. travnja ove godine svim nadležnim institucijama uključujući i Vladu RH, resorna ministarstva i vlasnika Valvite HPB, a u kojem je između ostalog naveo: “U vezi dopisa koji vam ponovno dostavljam, u najmanju bi ruku bilo korektno odgovoriti na njega, koliko god vi zanemarivali instituciju sindikata i onemogućavali socijalni dijalog sa sindikatom u vezi spašavanja radnih mjesta. Zaista ne znam što reći o vama, ali nemam pozitivno mišljenje i to ću prenijeti svim radnicima. U svakom slučaju, još jednom pozivam Upravu Hrvatske poštanske banke da hitno pozove na razgovor gospodina Gorana Stanića, koji je spreman dogovoriti se, a i vrlo je jasno iskazao interes za kupnju nekretnina Valvite te u tom pravcu još uvijek imate šanse spasiti 30 – 50 radnih mjesta. Ne morate uvažavati ni Sindikat PPDIV i nijedan drugi sindikat ni malo, na to smo već navikli od vas, ali vaše ponašanje sigurno nije u duhu ponašanja dužnosnika Republike Hrvatske, to samo ukazuje na Vaš karakter”, navodi se u Oreškovićevu otvorenom pismu premijeru, ministru Mrsiću i HPB-u.

neobrijaniKada je riječ o budućnosti 25 radnika Valvite kojima su jučer uručeni otkazi, Mirko Novak, direktor Valvite, potvrdio nam je priče radnika da se osobno zauzeo da većini njih nakon prestanka ugovora o radu egzistencija ne bude ugrožena.
– Zahvaljujući razumijevanju i odličnoj poslovnoj suradnji s tvrtkom Ravlić, između 10 i 15 radnika trebalo bi nakon završetka otkaznog roka prijeći raditi u tvrtku Ravlić, jedan dio pokušava pronaći zaposlenje u mesnicama trgovačkih lanaca, dok će, na žalost, jedan dio ipak ostati nezbrinut – kaže Novak dodajući da se proizvodnja u Valviti polagano privodi kraju te da će nakon završetka ugovorenih isporuka do kraja tjedna proizvodnja u Harkanovcima biti potpuno ugašena.

U međuvremenu, Orešković podsjeća da je za 23. travnja (do kada ipak još ima mrvicu nade za postizanje dogovora) zakazano ročište za otvaranje stečaja, na kojem će nedvojbeno biti otvoren stečajni postupak jer mogućnosti nastavka rada Valvite pod pokroviteljstvom PPK Valpova više nema.
– S obzirom na ovakvo ponašanje HPB-a, koji je kumovao cijeloj ovoj situaciji u Valviti, Sindikat razmišlja i o podnošenju kaznene prijave protiv odgovornih u HPB-u, a ujedno se i pitamo što će biti s imovinom Valvite, koju nakon stečaja nitko više neće čuvati. Strahujemo, naime, da će zbog toga samo nekoliko dana nakon što objekt napuste i posljednji zaposlenici on postati predmet grabeža i pljačke, nakon čega više praktički neće biti moguće ponovo pokrenuti proizvodnju jer banka ništa nije poduzela da zaštiti svoju imovinu – proziva Orešković.

“Interes banke je da Valvita radi”

Na naš službeni upit HPB-u o njihovu viđenju razvoja događaja u Valviti, razlozima nepostizanja dogovora s potencijalnim kupcem te planovima, iz Ureda Uprave jučer je stigao odgovor sljedećeg sadržaja: “Interes Hrvatske poštanske banke je da Valvita radi, da se proizvodnja nastavi i sačuvaju radna mjesta. Kao vlasnik imovine, odnosno zgrada i strojeva Valvite, HPB je i do sada pokušavao pronaći odgovarajućeg kupca koji bi ponudio dugoročnije rješenje. Podsjećamo da je HPB preuzeo imovinu Valvite 2012. godine kako bi barem djelomično naplatio potraživanja na temelju kredita odobrenog 2007. godine.”

Izvor/Autor: http://www.glas-slavonije.hr/266545/4/Valvita-u-likvidaciju-25-radnika-na-biro-a-od-Vlade—ni-rijeci (Lidija ANIĆIĆ)