Search
Close this search box.

Nakon najave prosvjeda Sindikata PPDIV i sastanka sa Jakovinom,“šećerna lista” pred revizijom?

konferencija u osijeku 1 copy

konferencija u osijeku 1 copyNakon što su prošloga tjedna na skupu u Hrvatskoj gospodarskoj komori predstavnici tvrtki s liste od 134 tvrtke sa “špekulativnim zalihama šećera”, koju je načinilo Ministarstvo poljoprivrede, predstavnicima tog ministarstva izrazili svoje nezadovoljstvo, čelnici Sindikata PPDIV-a sastali su se u utorak s ministrom Tihomirom Jakovinom.

– Prerađivačke tvrtke s te liste, sa sigurnošću to možemo reći, nisu mogle imati špekulativne zalihe šećera i nisu mogle utjecati na nastanak prekomjernih zaliha šećera u Hrvatskoj – rekao nam je jučer nakon sastanka Šimo Orešković, predsjednik Sindikata PPDIV-a, dodavši kako je to potvrdila i Carinska uprava provodeći nadzore u tvrtkama kojima šećer služi za proizvodnju.

Podsjetimo, na “sramnoj listi” 134 tvrtke koje bi morale izvesti 37 tisuća tona šećera izvan EU-a su Tvornica šećera Osijek, Koestlin, Podravka, Cedevita, Kraš, Dukat, Ledo, Karolina, Zvijezda, Zvečevo itd. Mnoge od njih najavile su tužbe protiv države zbog svrstavanja na tu listu. U Sindikatu smatraju da su se zalihe šećera mogle izračunati i prema drukčijoj metodologiji te da prerađivačka industrija ne bi smjela plaćati zbrinjavanje zaliha šećera.

– Dokazali smo da se moglo i na drukčiji način načiniti listu, koristeći se metodologijom prema kojoj se ne bi morale uzimati količine šećera uvezene u Hrvatsku po uvjetima WTO-a (Svjetske trgovinske organizacije). Sav taj uvezeni šećer prerađen je i kroz finalne proizvode plasiran preko trgovačkih kuća – kaže Orešković.

Ministar je, istaknuo je čelnik PPDIV-a, obećao kako će povjerenstvo ponovno razmotriti sva pitanja vezana uz zalihe šećera te da će informaciju imati za sedam-osam dana.

Izvor:    http://www.glas-slavonije.hr/266591/1/Secerna-lista-pred-revizijom  (I.Mikulić)