Search
Close this search box.

Predstavnici Sindikata PPDIV sudjelovali na sastanku Regionalnog vijeća sindikata poljoprivrede i prehrambene industrije jugoistočne Europe u Antalyi

ant1

ant1Od 15. do 18.04. u Antalyi u Turskoj održano je Regionalno vijeće sindikata poljoprivrede i prehrambene industrije jugoistočne Europe kojem su u ime Sindikata PPDIV Hrvatske prisustvovali predsjednik Šimo Orešković, članica predsjedništva Dragica Marović i voditelj ekonomskih poslova Sindikata PPDIV-a Jasmin Kunjko.

Sastanak je bio organiziran od strane turskog Sindikata “Seker-IS” koji zastupa radnike u prehrambenoj industriji i industriji šećera te uz financijsku pomoć zaklade Friedrich Ebert iz Njemačke.

Dvadeset i osam sudionika sastanka redom su došli iz sedam zemalja; Turske, Bugarske, Makedonije, Srbije, Crne Gore, Slovenije i Hrvatske.

Na samom početku prisutnima se obratio Isa Gok, predsjednik Sindikata „Seker-IS” koji je svima zaželio dobrodošlicu te je prisutne upoznao s radom svojega sindikata. Seker-IS je Sindikat koji djeluje u industriji šećera preko 50 godina dok posljednje tri godine je uključen i u prehrambeni sektor.

Taj Sindikat je pionir sindikalnog pokreta u Turskoj i svoj prijelaz iz šećernog sektora u sektor prehrane je vidio kao dragocjenu priliku da se sindikalno organizira u sektor koji je gotovo 90% neorganiziran te je odlučno prihvatio izazov da organizira što više radnika u ovom sektoru, međutim pri tome nailazi na veliki otpor od strane poslodavaca. No kako je Gok naglasio; to je borba koju su bili spremni prihvatiti.

Sudionike Vijeća upoznao je i s nekim općim podacima o radnicima i o sindikatima u Turskoj. Primjerice, Turska ima 12 milijuna radnika od kojih je samo 10% sindikalno organiziranih odnosno svega 1,297 tisuća radnika koji su raspoređeni u 3 konfederacije sindikata, a Seker-IS pripada najvećoj po imenu Turkish-IS.

ant2Nakon uvodnog obraćanja domaćina, prisutnima su se obratili i Živko Danevski koji obnaša funkciju predsjednika regionalnog vijeća JIE i Milan Jevtić iz zaklade FES koji je govorio o novom uredu FES-a i mogućnosti da na ovakvim skupovima dođu i predstavnici centralne Europe i svojim znanjem i iskustvom pridonesu boljem radu Vijeća.

U radnom dijelu Vijeća prisutnima su se redom obraćali predstavnici nacionalnih sindikata i govorili o stanju u njihovim zemljama, te o metodama jačanja socijalnog dijaloga, o strategijama za pridobivanje novog članstva, kao i preprekama s kojima se svakodnevno suočavaju.

Drugog dana konferencije govorilo se o samom radu Vijeća,pa su prezentirana pravila o njegovu radu pošto još nisu donesena, a potrebna su da bi ovo vijeće moglo funkcionirati i kandidirati za 8.regiju u EFFAT-u.

Oko ove teme, nakon poduže rasprave je zaključeno da će se u narednom periodu očitovati i kolege koji nisu bili prisutni u Antalyi, te da će se konačna pravila donijeti na idućem sastanku Regionalnog vijeća ove jeseni u Zagrebu.

Govorilo se i o novim članicama Vijeća, te je zaključeno da će širenje članstva ići u pravcu pristupanja i sindikata iz sektora ugostiteljstva i turizma pošto je tako organiziran i sustav u Europi odnosno u EFFAT-u.

Sastanak je završen sa zaključcima kako će se na idućem Vijeću donijeti pravila o radu, poslovnik o radu, program za razdoblje od 2015. do 2019. godine, a razmotrit će se i prijem u Vijeće šest novih članica.

Dogovoreno je isto tako da će se od sastanka Regionalnog vijeća pa nadalje pozivati i predstavnik EFFAT-a kojega ovaj put na okupljanju regionalnih sindikata nije bilo.

{vsig}vijesti/2015/antaly{/vsig}