Search
Close this search box.

Pod pritiskom Sindikata PPDIV i dijela gospodarstvenika Vlada RH stavila je izvan snage Odluku o špekulativnim zalihama šećera

secer

secerPotakunuta pritiscima Sindikata PPDIV koj je reprezentativan u hrvatskom poljoprivredno prehrambenom sektoru, jer zastupa većinu njihovih sindikalno organizranih radnika, Vlada Republike Hrvatske je na svojoj 225. sjednici donijela Odluku o stavljanju izvan snage radnije donesenu Odluku o potvrđivanju Konačne liste vlasnika špekulativnih zaliha šećera.

Svoju najnoviju odluku obrazložila je između ostalog ovim riječima: ” …donijeta odluka o potvrđivanju Konačne liste vlasnika špekulativnih zaliha šećera izazvala je široko nerazumijevanje provedenog postupanja od strane gospodarskih subjekata koji su se našli na Konačnoj listi. U cilju
stvaranja uvjeta za šire razumijevanje obveza i pravnog položaja kako Republike Hrvatske, tako i gospodarskih subjekata – vlasnika prekomjernih količina šećera te otvaranja dodatnog prostora za razumijevanje svih u procesu u pogledu svojih prava i obveza, predlaže se
stavljanje izvan snage Odluke o potvrđivanju Konačne liste vlasnika špekulativnih zaliha šećera („Narodne novine” broj 35/2015).”

Da podsjetimo, Sindikat PPDIV se još početkom travnja otvorenim pismom obratio Vladi RH sa sjednice svojega Glavnog odbora i najavio sindikalne akcije, jer Vlada RH prilikom potvrđivanja Konačne liste vlasnika špekulativnih zaliha šećera nije utvrdila jasne i transparentne kriterije koji su bili podloga za obračun špekulativnih zaliha šećera.

Naime,  nakon pridruživanja Republike Hrvatske EU u ljeti 2013. nadležne institucije  (carina i ostale službe) izvršile su nadzor eventualnog postojanja špekulativnih zaliha šećera kod poslovnih subjekata i utvrdile  postojanje  uravnoteženih, a ne špekulativnih  zaliha šećera koje se očituju između proizvodnje i sirovina u promatranom petogodišnjem razdoblju.

O svim tim nalazima postojala je i službena dokumentacija, no usprkos tome Odlukom Vlade RH izražene su količine špekulativnih zaliha, a takva navedena stanja u Odluci u velikom broju slučajeva značajno su se razlikovala od službeno utvrđenog stanja. Posljedinčno, Sindikat PPDIV je već tada upozorio da Vlada RH donošenjem ovakve odluke čini ogromnu financijsku štetu hrvatskim poljoprivredno prehrambenim kompanijama, jer se na popisu vlasnika tzv. “špekulativnih zaliha šećera” našlo čak 134 gospodarskih subjekata.   

“Ovime se čini ogromna šteta društvima koja sada, ne svojom krivnjom, moraju izvesti šećer, naravno po značajno nižoj cijeni, platiti troškove transporta i osigurati garancije Hrvatskoj agenciji za plaćanje.” – stajalo je u pismu Vladi RH koje je u ime Sindikata PPDIV potpisao predsjednik Šimo Orešković i nastavio – “Sindikat PPDIV-a je najbrojniji granski sindikat u RH, koji organizira zaposlene u vodećim prehrambenim tvrtkama kao što su: Podravka, Kraš, Dukat, Ledo, Karolina, Zvijezda, Zvečevo i ostali, a koje se po sasvim netransparentnim kriterijima terete za posjedovanje najvećih količina špekulativnih zaliha šećera i snošenje troškova njihova rješavanja.

“Obzirom da će se provođenje predmetne Odluke Vlade RH negativno odraziti na konačne rezultate njihova poslovanja i u konačnici na prava zaposlenih,” –  nastavio je Oreškoivć – “Sindikat će poduzeti potrebne mjere i akcije u cilju rješavanja ove problematike. Jedna od njih svakako je i organiziranje prosvjeda kako bi ukazali da resorno ministarstvo i Vlada RH nanose štetu privrednim subjektima. O vremenu i mjestu održavanja prosvjeda bit ćete naknadno obaviješteni.”

Sindikalnoj inicijativi i borbi protiv nepravedne odluke državne birokracije pridružili su se i neki od predstavnika pobrojanih kompanija  na spornoj listi “vlasnika špekulativnh zaliha”, a među njima svakako je najupornija i najdosljednija bila Marica Vidaković  dopredsjednica Sindikata PPDIV, međutim ovaj put prije svega zastupajući i boreći se za interese Kraša.

U međuvremenu na ovu temu održana je i rasprava u HGK, te je na inicijativu Sindikata PPDIV održan sastanak u Ministarstvu poljoprivrede gdje je predsjednik Orešković još jednom naglasio da prerađivačke tvrtke s Vladine liste  nisu mogle imati špekulativne zalihe šećera i nisu mogle utjecati na nastanak prekomjernih zaliha šećera u Hrvatskoj a  to je potvrdila i Carinska uprava provodeći nadzore u tvrtkama kojima šećer služi za proizvodnju. 

Osim toga Orešković je naglasio kako su u PPDIV-u sigurni da su se zalihe šećera mogle izračunati i prema drukčijoj metodologiji te da prerađivačka industrija ne bi smjela plaćati zbrinjavanje zaliha šećera.

– Dokazali smo da se moglo i na drukčiji način načiniti listu, koristeći se metodologijom prema kojoj se ne bi morale uzimati količine šećera uvezene u Hrvatsku po uvjetima WTO-a (Svjetske trgovinske organizacije). Sav taj uvezeni šećer prerađen je i kroz finalne proizvode plasiran preko trgovačkih kuća – rekao je tom prilikom Šimo Orešković.

Nakon što je saslušao sve sindikalne argumente, ministar Jakovina na kraju sastanka je obećao kako će povjerenstvo ponovno razmotriti sva pitanja vezana uz zalihe šećera te da će informaciju imati za sedam-osam dana.

I očito ju je dobio, jer je  temeljem nje i snažnih PPDIV-ovih argumenata i najave prosvjeda, nakon rasprave o temi dugoj gotovo mjesec dana, Vlada Odluku o konačnoj listi vlasnika špekulativnih zaliha šećera na svojoj 225. sjednici stavila van snage!

Čestitamo, ovakav rasplet situacije označio je veliku pobjedu Sindikata PPDIV-a protiv državne birokaracije i “ad hoc” odlučivanja u Vladi RH ne ulazeći u stvarnu problematiku o kojoj se odlučuje, ali i dokaz kako je ovaj sindikat odgovoran partner u svim hrvatskom kompanijama u kojima organizira radništvo, svjestan da je financijski nepravedan udar na kompanije/ poslodavce koji zapošljavaju radnike indirektno udar i na prava i položaj radnika.