Search
Close this search box.

DRAMATIČNA SKUPŠTINA Direktor Željko Patekar izgubio povjerenje Županije i radnika

zeljko Patekar 864x400 c

zeljko Patekar 864x400 cŽeljko Patekar, direktor i mali dioničar tvrtke Hidroregulacija, više ne uživa povjerenje vlasnika, Bjelovarsko-bilogorske županije i zaposlenika. Osnovni razlog nepovjerenju izglasanom na redovitoj godišnjoj skupštini dioničara održanoj sredinom lipnja krije se u razlici između razultata na papiru od onih u stvarnosti, Naime, na papiru, Hidroregulacija je prošlu godinu, baš kao i nekoliko prethodnih, završila sa simboličnom dobiti. U stvarnosti, isplata plaća tamošnjim radnicima kasni već nekoliko mjeseci. Upravo iz toga razloga, dioničari su na godišnjoj skupštini održanoj 12. lipnja s više od 90 posto prisutnih glasova odbili prihvatili poslovno izvješće za 2014. godinu prema kojemu su prihodi iznosili gotovo 27,98, a rashodi 27,93 milijuna kuna. Predstavljajući izvješće, Patekar je napomenuo kako su tijekom 2014. godine kreditne obveze prema bankama umanjene za oko milijun eura, a obveze prema dobavljačima prepolovljene. Dodao je i kako tvrtka nijednog dana nije bila u blokadi, te da velik problem u poslovanju predstavljaju bolovanja radnika.

Loptica prebačena na Nadzorni odbor

– Postoji očigledna razlika između predstavljenih i stvarnih rezultata, a odluka o neprihvaćanju izvješća donesena je s velikom većinom glasova. Što će biti dalje, ovisi o Nadzornom odboru koji je zadužen za izbor članova Uprave – kazao je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs. Naime, upravo je Bjelovarsko-bilogorska županija najveći pojedinačni dioničar Hidroregulacije. Prethodnih godina njihov udio “vrtio se” na oko 35 posto suvlasništva, da bi u posljednje vrijeme zbog neotplaćenih radničkih dionica “skočio” na oko 40 posto. S obzirom da se dionicama te građevinske tvrtke ne trguje na burzi, pa dionice mijenjaju vlasnika samo u iznimnim situacijama, za pretpostaviti je da je ostatak dionica u vlasništvu sadašnjih i bivših radnika, čije je povjerenje Patekar očito također prokockao.

Budućem bivšem direktoru građevinske tvrtke, doznajemo iz neslužbenih izvora, spočitava se nemogućnost naplate odrađenih poslova, kao i ugovaranje poslova s gubitkom. Na Nadzornom odboru sada je zahtjevan izazov pronalaska Patekarova nasljednika, s obzirom da je riječ o prvom i jedinom direktoru bjelovarske građevinske tvrtke nastale podjelom unutar Hrvatskih voda. S obzirom da je građevinski sektor u Hrvatskoj još uvijek daleko od oporavka, tko god će zasjesti u vruću direktorsku fotelju, neće imati lagan posao, pogotovo stoga što nitko u ovome trenutku ne zna kakvo je pravo stanje u posrnuloj bjelovarskoj tvrtci. Naime, revizori već godinama Hidroregulaciji izdaju mišljenje s rezervom, što znači da ni oni nemaju previše povjerenja u poslovne dokumente koje im na reviziju daje Uprava. Pravo stanje tvrtke obično otkrije izvanredna revizija, a sudeći prema dosadašnjem iskustvu, primjerice Elektrometala, ti nalazi često su gori od očekivanja. (Igor Kokoruš)

Izvor/ Autor: http://bjelovarac.hr/