Search
Close this search box.

Zbor III. regije Sindikata PPDIV u petak održan u Ludbregu

ludbreg21

ludbreg21U organizaciji Sindikata PPDIV u petak 19. lipnja održan je redoviti Zbor Regije III na kojem su prisutni članovi raspravljali o primjeni novih odredbi Zakona u radu u njihovim poduzećima. Skupu su, osim povjerenika sa područja Regije III, prisustvovali i Predsjednik Šimo Orešković, stručna suradnica-pravnica Doroteja Mendek i Voditelj ekonomskih poslova Jasmin Kunjko.

Na samom početku Zbora, okupljenima se obratio Predsjednik Sindikata PPDIV Šimo Orešković koji je u svom izlaganju ukratko upoznao prisutne sa analizom zaključaka sa posljednjeg ovakvog skupa, a gdje je tema bila učlanjivanje i što učiniti kako bi se pridobili novi članovi. Istaknuo je kako se nakon održanih posljednjih zborova iskristaliziralo nekoliko stvari koje su prema mišljenju svih sudionika zborova ključne pri animiranju i učlanjenju novih članova.

To je prije svega kolektivni ugovor koji jedino mogu sklopiti sindikati, ali je iskazana potreba razdvajanja člana od nečlana čime bi se kolektivnom ugovoru dalo još više na značaju. Nadalje to je sklapanje granskog kolektivnog ugovora kako bi se na neki način zaštitilo i one radnike čiji poslodavci odbijaju sudjelovati u kolektivnim pregovorima. Tu je i potreba udruživanja sindikata, tema koju je očito u našoj zemlji ne moguće načeti i nešto što je još uvijek u neku ruku nezamislivo. Sindikat PPDIV već je ranije uvidio potrebu udruživanja sindikata te je u pregovorima sa nekim sindikatima oko udruživanja. Ovime bi se dodatno ojačala pozicija udruženih sindikata, ali bi i podrška članovima na terenu bila dodatno osnažena.

ludbreg31O važnosti kolektivnog pregovaranja i sklapanja kolektivnog ugovora, u nastavku je govorio kolega Jasmin Kunjko, Voditelj ekonomskih poslova pri Sindikatu PPDIV-a. U svom je izlaganju, prisutne upoznao sa činjenicom kako u ovom trenutku postoji na snazi i u primjeni 84 kolektivnih ugovora u poduzećima gdje smo sindikalno organizirani, dok je njih 36 isteklo, raskinuto ili se ne primjenjuju iz nekih drugih razloga. Na području Regije III ima trenutno 14 aktivnih i važećih kolektivnih ugovora. Sindikat PPDIV kontinuirano radi na obnovi isteklih kolektivnih ugovora te predlaže nove, pa je tako u posljednjih deset mjeseci potpisano 27 izmjena odnosno Aneksa u vidu produženja primjena prava iz kolektivnog ugovora. Također je potpisano i 12 novih kolektivnih ugovora, a u još 15 poduzeća pregovori oko sklapanja još traju. Kako bi se postigao minimalni okvir prava koji je ujedno veći od onih zakonskih, Sindikat PPDIV-a radi na sastavljanju granskog kolektivnog ugovora, a koji bi se prema riječima Predsjednika Oreškovića trebao potpisati do kraja ove godine. Na taj bi se način zaštitilo i sve ostale radnike koji nemaju tzv. kućni Kolektivni ugovor.

U nastavku Zbora, kolegica Doroteja Mendek pomoću jedne ankete koju su ispunjavali prisutni članovi, prošla kroz temu primjena Zakona o radu i Zakona o Zaštiti na radu u poduzećima iz kojih dolaze naše kolege. Ono što je iz rasprave bilo vidljivo je da se najveći problemi nalaze u radnom vremenu, iskorištenju i korištenju godišnjih odmora, te prekovremenom radu. veliki dio poslodavaca ne vodi brigu i računa o ovim odredbama nego radno vrijeme i sve drugo organiziraju prema vlastitom nahođenju. Time se dodatno krše prava radnika i kako je istaknuto u raspravi, upravo je radno vrijeme najveća rak rana današnjeg radnika.

ludbreg91Ono što je potrebno učiniti je svakako zajednička sindikalna borba protiv ovih anomalija uz pomoć državnih institucija koje također žele riješiti ovu problematiku na jedan kvalitetniji način. Tu ima svakako treba i pomoć svih nas i potrebno je ukazivati na sve nedostatke koji se pojavljuju u našim poduzećima. Sindikat PPDIV vrlo je aktivan u ovom dijelu i zajedno sa Državnim inspektoratom radi na otklanjanju ovih nedostataka, pa u tu svrhu održava kontinuirane sastanke na kojima se međusobno informira o položaju i stanju radnika kada su pitanju ove teme.

Kada je pak riječ o primjeni Zakona o Zaštiti na radu onda se može reći da u onim poduzećima gdje su izabrani povjerenici radnika za Zaštitu na radu to u određenoj mjeri i funkcionira. Ono što je problem je što je samo u otprilike trećini poduzeća gdje organizirano djelujemo proveden postupak izbora povjerenika radnika za Zaštitu na radu. ovaj podatak nas ne može zadovoljiti, obzirom Sindikat PPDIV pridaje veliku važnost ovom području rada i vrlo je zainteresiran da radnici sudjeluju u ovim procesima jer zaštita na radu je jedna od vrlo važnih temelja zaštite zdravlja svakog radnika.
ludbreg41O stanju na području Regije III govorio je Regionalni povjerenik Davor Vrbek koji se kroz svoje izlaganje dotaknuo najvećih problema u našim podružnicama kao što su neisplata plaće, neredovita isplata plaće, problemi radnog vremena u većem dijelu poduzeća, problem godišnjih odmora. Da ima i svijetlih primjera dokaz su potpisani Aneksi kolektivnih ugovora u našim podružnicama Zdenka i PZ Čakovec, a kako je istaknuto za očekivati je i potpisivanje novog produžetka primjene Kolektivnog ugovora u Hidrotehniki.

Održano je i nekoliko izbora za Radničko vijeće na kojima su liste Sindikata PPDIV nadmoćno pobijedile. Posljednja takva je iz Podravke gdje je Sindikat u srazu sa preostala dva sindikata odnio 10 mandata od mogućih 15. Na ovome im je posebno čestitao i Predsjednik Orešković, istaknuvši kako je pred njima velika odgovornost i zadaća obzirom da Podravku zasigurno čeka jedno burno razdoblje akvizicija, ali i dodatnog restrukturiranja. Uvjeren je kako Sinidikat PPDIV može odgovoriti svim ovim izazovima jer je uvijek do sada pokazao da zna i može.
Na području Regije III formirana je i nova podružnica Dodlek-Agro, dok su dvije podružnice ugašene iz razloga što je broj članova pao ispod pet.
Došlo je i do promjena ovlaštenih osoba za zastupanje sindikalnih podružnica i to u Hidrotehniki Čakovec gdje ovu dužnost vrši kolegica Jasna Skrbinšek, te u podružnici PZ Čakovec gdje je to Zdravko Repalust.

Na samom kraju, u svom obraćanju prisutnima, Predsjednik Orešković istaknuo je potrebu zajedništva i sindikalne borbenosti. Kako je rekao, pred nama su teški dani jer za sve se sami moramo izboriti i upravo je sindikalna borbenost ono što treba krasiti prije svega povjerenike. Istaknuo je kako će krajem ove godine započeti izborni ciklus i kako upravo o tim stvarima treba voditi računa jer samo sindikalna borbenost i motiviranost članstva da sudjeluje u toj borbi zalog je većih i boljih prava radnika.

REGIONALNI URED
KOPRIVNICA - REGIJA III.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

(Koprivničko-križevačka županija, Bjelovarsko-bilogorska županija, Međimurska županija, Varaždinska županija)

DAVOR VRBEK
regionalni povjerenik

Trg kralja
Tomislava 13
48000 Koprivnica
tel. 048/647-040
fax. 048/221-304
mob. 099/271-8035
davor.vrbek@ppdiv.hr

VIJESTI IZ REGIJA