Search
Close this search box.

Smijenjeni direktor bjelovarske Hidroregulacije Željko Patekar godinama je primao plaću veću i od predsjednika države!

02 06 07 2

02 06 07 2S najmanje pet plaća u ukupnom iznosu od oko 90 tisuća kuna s mjesta direktora posrnule  Hidroregulacije trebao bi otići njezin sada već bivši direktor Željko Patekar, pa se “duhovi” oko ove vruće bjelovarske priče još uvijek ne smiruju.

Neki će reći da iznos i nije prevelik u odnosu na menadžerske milijunske iznose u sličnim slučajevima, no ako se zna da radnicima te tvrtke kasne plaće skoro dva mjeseca, da terenske dodatke nisu vidjeli dvije godine, te da su im smanjene plaće, navodno sada već i mimo potpisanih pristanaka, onda tvrdnja poprima drugačiji značaj. I valja imati na umu, da plaću od oko 18 tisuća kuna prima tek od nedavno, odnosno da je godinama primao onu od oko 35 tisuća kuna, dakle puno veću i od predsjednika države. I to je očiti, možda i najveći razlog što mu je nakon 23 godine njegovog direktorovanja u Hidroregulaciji prvo nepovjerenje iskazala Skupština tog dioničkog društva temeljenog na radničkom dioničarstvu, a onda i proteklog ponedjeljka većinom glasova Nadzorni odbor.

02 06 07 3Kako neslužbeno doznaje i piše Bjelovarski list, samo dan prije Nadzornog odbora Hidroregulacije početkom lipnja, sada već smijenjeni direktor Patekar, odnosno njemu naklonjeniji radnici išli su od dioničara do dioničara ne bi li prikupili dovoljan broj potpisa i njima promijenili odluke o smjeni. No, nisu uspjeli. Patekar se navodno povukao i više nije dolazio na posao. Bez primopredaje, bez najavljenog odlaska na godišnji odmor, bolovanja ili slično, što si drugi obični radnici kakvim se i on prokazivao nije mogao priuštiti, jer bi slijedio izvanredni otkaz. Na posljednjoj sjednici Nadzornog odbora za vršiteljicu dužnosti članovi su predložili dosadašnju šeficu računovodstva, inače bivšu revizoricu Jadranku Biškup koja danas kaže:

“Pristala sam na prijedlog Nadzornog odbora obnašati dužnost vršiteljice dužnosti do izbora nove Uprave. Uprava će biti izabrana iz prikupljenih ponuda putem javnog natječaja na sjednici Nadzornog odbora. Očekujem da će cijeli proces izbora završiti do kraja srpnja 2015.

Smatrala sam to svojom dužnošću s obzirom na radni vijek proveden u Hidroregulaciji, jer znam da bi čekanje novog v.d. izvana dovelo do većih šteta u poslovanju društva. Inače je proces promjene uprave u trgovačkim društvima najnormalniji poslovni događaj temeljen na zakonskim propisima” – komentira novonastalu situacija v.d. direktorice Hidroregulacije Jadranka Biškup, koja je 17 godina u toj tvrtci radila kao šefica računovodstva. Usto, ističe da se vraća na svoje dosadašnje mjesto. Dakle, ona se na dan 6.7. (ponedjeljak) kada je raspisani natječaj za novog direktora, tvrdi, neće javiti.

02 06 07 4Tko će se u sljedećih osam dana htjeti prihvatiti vrućeg krumpira prema svemu sudeći teška je enigma. Očito će sve nagovaračke snage morati uprijeti predstavnici svih vlasnika u 38 960 hidroregulacijskih dionica. Podsjetimo, najveći pojedinačni dioničar je Županija, s oko 41 posto udjela, oko 13 posto je trezorski deponiranih dionica koje je tvrtke kreditom otkupila po 400 kuna od Hrvatskih voda. Preostali postotak je u rukama sadašnjih i bivših radnika, tzv. malih dioničara, te nekolicine fizičkih osoba. U ime Udruge malih dioničara, inače zaposlen kao mehaničar u Hidroregulaciji, na sjednici Nadzornog odbora Zvonimir Šavorić glasovao je za Patekarovu smjenu.

Zakašnjele plaće

“Ova firma mi je sve dala. Meni i mojoj obitelji egzistenciju i htio bih da opstane i da drugim naraštajima koji će iza nas doći omogućimo isto. Da poštenim radom zarađuju za svoje obitelji”– naveo je razlog svog poteza Šavorić.

Uz njega je bila i Zlata Bajs, predstavnica Radničkog vijeća.

“Moj razlog je nezadovoljstvo radnika zbog zakašnjele isplate plaća i materijalnih prava. Okidač mi je bio na Skupu radnika gdje je direktor nespretno rekao da ako nešto ne štima u braku treba mijenjati ženu te da ako nismo zadovoljni njime da ga možemo smijeniti” – objasnila je Bajs.

Uz njih za Patekarovu smjenu bila je i Županija, odnosno njezin predstavnik u NO Mario Preskočil. Jedini koji se takvom odlukom nije složio je Mato Petrić, dugogodišnji zaposlenik Hidroregulacije koji je tamo zastupao također dio malih dioničara.

02 06 07“Patekar je bio dugo godina direktor i većinu tih godina dobro je vodio firmu. S obzirom na situaciju u državi, odnosno činjenicu da je gospodarska kriza, jasno je da se ona odrazila i na poslovanje Hidroregulacije. U tom trenutku sigurno da je on napravio loše poteze koji su se reflektirali na financijsku situaciju. Kad je već do nje došlo ja sam smatrao da bi on trebao firmu i izvući barem na pozitivnu nulu ili više od toga. Smatram da ima postojeće kontakte s investitorima i dobavljačima, a novi direktor koji će doći trebat će više vremena da se snađe u novonastaloj situaciji. Zbog toga sam bio za njegov ostanak”– objasnio je svoje razloge Petrić.

Za sada bjelovarsku priču o Hidroregulaciji završava predsjednik nadzornog odbora Zlatko Barila: “Štednje će biti na svim razinama. Tražit ćemo da radnici kvalitetno izvrše ugovorene poslove, a što se tiče direktora imali smo do sada ogromno strpljenje i čekali smo ostvarenje njegovih obećanja. Konačno, jedna lasta ne čini proljeće!”

Izvor: Bjelovarski list