Search
Close this search box.

Poduzeće Novi Agrar iz Osijeka, te nekoliko manjih tvrtki okupljenih oko Agrara iz sustava Žito grupe imaju novi kolektivni ugovor

Novi Agrar

Novi AgrarNakon uspješnih pregovora u poduzeću Novi Agrar iz Osijeka koje posluje u okviru  sustava Žito grupe  potpisan je novi Kolektivni ugovor u kojem je zadržana razina svih dosadašnjih ugovorenih prava radnika iz prethodnog koeltkivnog ugovora kojemu je istekao rok trajanja.

Novi Kolektivni ugovor vrijedit će dvije naredne godine, a potpisali su ga u ime Sindikata PPDIV predsjednik Šimo Oreškoivć i u ime poduzeća Novi Agrar  predsjednik uprave  Mate Božić koji je ujedno i punomoćnik za tvrtke Farma muznih krava Mala Branjevina d.o.o. Osijek, Hana Koška d.o.o. Koška, Rosa d.o.o. Šljivoševci, Melem d.o.o. Šljivoševci i Farma muznih krava Orlovnjak d.o.o. Antunovac i u kojima će se novi Kolektivni guvoor također primjenjivati. 

Sami postupak  koji je doveo do potpisivanja novog Kolektivnog ugovora  započeo je upućivanjem prijedloga Upravi za kolektivne pregovore, te upisom u evidenciju reprezentativnih sindikata u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Unatoč otežanim uvjetima poslovanja u gospodarstvu pa tako i u djelatnosti kojima se bavi ovih šest društava iz sustava Žito grupe Osijek zadržana svu prava radnika iz prethodnoga kolektivnog ugovora, te je obavljeno usklađivanje sadržaja sa odredbama Zakona o radu i Zakona o zaštiti na radu.

Plaće su utvrđene po skupinama od prve do sedme skupine kao i minimalni rasponi utvrđeni u bruto iznosima po skupinama na način da je između ostaloga u bruto plaću uračunat i dosadašnji minuli rad (prijedlog poslodavca) svakoga radnika, te je na ovakav način svaki radnik zadržao to materijalno pravo, a poslodavcu je omogućeno da mlađim radnicima za isti posao isplati istu plaću kao i starijim radnicima, a što je i bio cilj svega; dakle ista plaća za isti rad.

Ujedno su zadržani dodaci na plaće do 50%,  stalni dodatak  i stimulacija, a uvedeno je i novo pravo nagrada za vjernost firmi- jubilarne nagrade za svakih 5 godina neprekidnog rada u tvrtci.  Prigodne nagrade za Božić i Uskrs unaprijeđene su u odnosu na dosadašnje ugovorene vrijednosti i od sada će biti isplaćivane u visini neoporezivog iznosa. Ugovoren je i dar u naravi, kao i druge potpore.

Sve to je produkt zajedničkih napora Uprave  i Sindikata PPDIV –a za što uspješniji suživot u poduzeću, kao i velike angažiranosti cijeloga povjereništva Sindikalne podružnice Novi Agrar na čelu sa povjerenikom Vladom Bajamić, te uvažavanja interesa obiju strana koje su postigle suglasnot oko zajedničkih ciljeva, a to su uspješno poslovanje tvrtke  i sukladno tome dostojanstven položaj radnika u njoj.

U vremenu koje slijedi, cilj ugovornih strana biti će  da se novi Kolektivni ugovor, u ovim nesigurnim vremenima i ispoštuje u svim tvrtkama za koje je  ugovoren, te da se u jesen nastave kolektivni pregovori i za ostala poduzeća iz sustava Žito grupe i naravno da se uspješno i završe. 

{vsig}vijesti/2015/agrar{/vsig}

REGIONALNI URED
OSIJEK - REGIJA II.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

(Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska, Brodsko-posavska, Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija)

karta-regija2-ppdiv
Kristijan Mak

KRISTIJAN MAK
područni povjerenik

Trg Ante Starčevića 10/2
31000 Osijek
tel. 031/209-506
fax. 031/209-504
mob. 099/2095-350
kristijan.mak@ppdiv.hr

VIJESTI IZ REGIJA