Poduzeće Novi Agrar iz Osijeka, te nekoliko manjih tvrtki okupljenih oko Agrara iz sustava Žito grupe imaju novi kolektivni ugovor

Novi Agrar

Novi AgrarNakon uspješnih pregovora u poduzeću Novi Agrar iz Osijeka koje posluje u okviru  sustava Žito grupe  potpisan je novi Kolektivni ugovor u kojem je zadržana razina svih dosadašnjih ugovorenih prava radnika iz prethodnog koeltkivnog ugovora kojemu je istekao rok trajanja.

Novi Kolektivni ugovor vrijedit će dvije naredne godine, a potpisali su ga u ime Sindikata PPDIV predsjednik Šimo Oreškoivć i u ime poduzeća Novi Agrar  predsjednik uprave  Mate Božić koji je ujedno i punomoćnik za tvrtke Farma muznih krava Mala Branjevina d.o.o. Osijek, Hana Koška d.o.o. Koška, Rosa d.o.o. Šljivoševci, Melem d.o.o. Šljivoševci i Farma muznih krava Orlovnjak d.o.o. Antunovac i u kojima će se novi Kolektivni guvoor također primjenjivati. 

Sami postupak  koji je doveo do potpisivanja novog Kolektivnog ugovora  započeo je upućivanjem prijedloga Upravi za kolektivne pregovore, te upisom u evidenciju reprezentativnih sindikata u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Unatoč otežanim uvjetima poslovanja u gospodarstvu pa tako i u djelatnosti kojima se bavi ovih šest društava iz sustava Žito grupe Osijek zadržana svu prava radnika iz prethodnoga kolektivnog ugovora, te je obavljeno usklađivanje sadržaja sa odredbama Zakona o radu i Zakona o zaštiti na radu.

Plaće su utvrđene po skupinama od prve do sedme skupine kao i minimalni rasponi utvrđeni u bruto iznosima po skupinama na način da je između ostaloga u bruto plaću uračunat i dosadašnji minuli rad (prijedlog poslodavca) svakoga radnika, te je na ovakav način svaki radnik zadržao to materijalno pravo, a poslodavcu je omogućeno da mlađim radnicima za isti posao isplati istu plaću kao i starijim radnicima, a što je i bio cilj svega; dakle ista plaća za isti rad.

Ujedno su zadržani dodaci na plaće do 50%,  stalni dodatak  i stimulacija, a uvedeno je i novo pravo nagrada za vjernost firmi- jubilarne nagrade za svakih 5 godina neprekidnog rada u tvrtci.  Prigodne nagrade za Božić i Uskrs unaprijeđene su u odnosu na dosadašnje ugovorene vrijednosti i od sada će biti isplaćivane u visini neoporezivog iznosa. Ugovoren je i dar u naravi, kao i druge potpore.

Sve to je produkt zajedničkih napora Uprave  i Sindikata PPDIV –a za što uspješniji suživot u poduzeću, kao i velike angažiranosti cijeloga povjereništva Sindikalne podružnice Novi Agrar na čelu sa povjerenikom Vladom Bajamić, te uvažavanja interesa obiju strana koje su postigle suglasnot oko zajedničkih ciljeva, a to su uspješno poslovanje tvrtke  i sukladno tome dostojanstven položaj radnika u njoj.

U vremenu koje slijedi, cilj ugovornih strana biti će  da se novi Kolektivni ugovor, u ovim nesigurnim vremenima i ispoštuje u svim tvrtkama za koje je  ugovoren, te da se u jesen nastave kolektivni pregovori i za ostala poduzeća iz sustava Žito grupe i naravno da se uspješno i završe. 

{vsig}vijesti/2015/agrar{/vsig}

REGIONALNI URED
OSIJEK - REGIJA II.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

(Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska, Brodsko-posavska, Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija)

karta-regija2-ppdiv
Kristijan Mak

KRISTIJAN MAK
područni povjerenik

Trg Ante Starčevića 10/2
31000 Osijek
tel. 031/209-506
fax. 031/209-504
mob. 099/2095-350
kristijan.mak@ppdiv.hr

VIJESTI IZ REGIJA