Search
Close this search box.

PPDIV: Podravka u procesu integracije Danice krši prava radnika i PR spinom takvo ponašanje pokušava opravdati

danica 1 fotka copy

danica 1 fotka copyS krajem rujna završit će najavljeni postupak gašenja Mesne industrije Danica kao gospodarskog subjekta te njene integracije u sustav matične kompanije Podravke.

Na taj proces danas su javnost upozorili sindikalisti PPDIV-a koji tvrde da poslodavac krši zakon jer umjesto da prvo sve zaposlenike s njihovim ugovorima o radu integrira u Podravku, najprije provodi restrukturiranje Danice. Upozoravaju da su djelatnici nekih službi, poput financija, po nalogu nadređenih Podravki već predali posao i upute o njegovu provođenju. Tako su ostali bez svog posla i najvjerojatnije će im biti ponuđeno radno mjesto u proizvodnji. Ako ga ne prihvate, ostat će bez njega.

Sindikalni povjerenik PPDIV-a Danice Darko Tetec ocijenio je da su odgovorni cijeli ovaj proces pretvorili u lakrdiju jer se ne poštuje zakon.
“Konkretno smatramo da u procesu integracije, što propisuje članak 137. Zakona o radu, svi radnici sa svojim ugovorima o radu moraju prijeći novom poslodavcu. Poslodavac to izvrgava jer ne želi sve radnike Danice prevesti u maticu Podravku, već radi selekciju s kriterijima koji ni nama ni radnicima nisu poznati i vrlo su upitni. Pretpostavljamo da je riječ o kriterijima po babi, stričevima i tetkama. No u postupku integracije kriterija ne treba niti biti. Zakon je isključiv i kaže vrlo jednostavno da svi radnici sa svojim poslovima i ugovorima prelaze novom poslodavcu. Želimo od poslodavca samo to: da svi radnici Danice prijeđu novom poslodavcu sa svojim ugovorima o radu.”

U PPDIV-u ističu da su o kršenjima zakona već upozoravali partnere u Podravki, no oni su se zasad oglušili. Da cijelu situaciju drže vrlo obziljnom, govori i činjenica da se na cijelom slučaju angažirao i sam predsjednik PPDIV-a, Šimo Orešković: “Mi smo u tim postupcima vrlo jasni: pružit ćemo svu moguću pravnu i ljudsku zaštitu radnicima koji će se naći u nezgodnoj situaciji u tim procesima, dakle onima kojima neće biti ponuđeno adekvatno radno mjesto, odnosno – onima koji će ostati u Danici pružit ćemo svu moguću zaštitu. Tražimo da se cijeli proces provodi po zakonu, što je vrlo jasno: svi trebaju prijeći u Podravku, a onda neka se po proizvodnim procesima i cjelinama u Podravki provodi restrukturiranje.”

Podravka iznenađena istupom PPDIV-a

Što o optužbama PPDIV-a da se tijekom integracije Danice krši zakon misle u Podravki, pitali smo u Korporativnim komunikacijama. U pismenom odgovoru iz Starčevićeve navode da Podravka d.d. u potpunosti poštuje Zakon o radu te da nema govora o kršenju bilo kojeg dijela, pa tako ni članka kojega navode PPDIV-ovi sindikalisti.

U odgovoru stoji i da su u Podravki iznenađeni što je PPDIV odlučio održati konferenciju za medije s obzirom na to da je početkom ovog tjedna dogovoreno da se u petak održi sastanak predsjednika Uprave i socijalnih partnera. Tada bi se, stoji u priopćenju, razgovaralo i na temu integracije Danice te o eventualnim otvorenim pitanjima, pa su u sedmerokatnici tim više iznenađeni da se “socijalni dijalog” vodi u javnosti i s javnosti, a ne sa socijalnim partnerima.

Uprava, stoji u priopćenju, nema namjeru sa sindikatima razgovarati putem medija, no sindikat je nažalost i prije negoli se održao službeni sastanak imao potrebu suspendirati dijalog.

Prava istina

O navodima Podravkinih PR-ovaca upitali smo Darka Teteca glavnog sindikalnog povjerenika Danice d.o.o., je li točno da bi sastanak na temu integracije Danice sa poslovodstvom Podravke tek trebao uslijediti, a on je odgovorio:

“Nisam primio nikakav poziv za sastanak koji spominju u Podravki, a mislim da bih kao glavni sindikalni povjerenik izabran od radnika Danice takvom ili sličnom sastanku trebao prisustvovati. No svakako želim reći da je odgovor Podravkinih Koprorativnih komunikacija samo jedan jeftini spin u kojem “okreću pilu naopako” i još dodatno samo potvrđuju koliko (ne)uvažavaju socijalno partnerstvo u poduzeću, te da je radnik za njih samo običan broj na papiru i naravno trošak. Upravo takav njihov podcjenjivački i naravno neistiniti pamflet koji su poslali vama novinarima kao odgovor na naš istup, dokazuje da smo dobro procjenili i da nam doista nisu ostavili prostora za dogovor  i da svih ovih mjeseci koliko smo s njima razgovarali o problemu unutar kuće nisu razgovarali u dobroj vjeri.

Moram ponoviti da proces integracije pratimo od početka i još u lipnju ove godine upozorili smo da provođenje procesa nije krenulo dobrim tijekom i da se krše prava radnika i Zakon o radu. Na tu temu, na našu inicijativu održali smo tada sastanak sa odgovornim osobama za proces na koje smo upućeni od Uprave Danice i Podravke, a poslije sastanka još smo iz Sindikata poslali i službeni dopis sa sindikalnim stavom koji je menadžment Podravke prvo zatražio na sastanku a potom ga u potpunosti ignorirao i nikada  na njega nije odgovorio protu argumentima.

Novi sastanak na našu inicijativu održan je i u ponedjeljak, prije tri dana, gdje smo svoje stavove ponovili i dodatno potkrijepili činjenicama, te zatražili vraćanje procesa u zakonske okivre i u protivnom informirali ih o našim daljnjim postupcima, no reakcije i želje za korekcijama u provođenju procesa od strane menadžmenta ni nakon toga nije bilo.

Želim još naglasiti da je ovom sastanku u ponedjeljak prethhodila tzv. telefonska sjednica NO Danice na temu promjena u organizaciji, na čiji saziv sam kao predstavnik radnika reagirao i tražio da se takve važne stvari ne rješavaju pisanim glasanjem, nego da se sastanemo kao NO za stolom, međutim i taj moj pokušaj za održavanjem formalne sjednice je ignoriran.

A vrijeme i rokovi radnicima koji su na Danici zaboravljeni, kojima je doslovce oduzet posao i  predan Podravki, teku. Upravo ovih dana već su im uručeni novi, nepovoljniji ugovori o radu, što znači manja plaća i neadekvatni poslovi u odnosu na njiove stručne spreme, znanja i psiofizičke sposobnosti, kao i poslovi za koje nisu prošli osposobljavanje za rad na siguran način. To vam je prava istina.” – rekao je Tetec i nastavio:

Selekcija “po babi i stričevima”

“U mojim riječima nema spinova, sve mogu argumentirati, a ne znam može li menagment Podravke i Danice argumentirati koje su kriterije koristili u odabiru radnika i pravljenju lista tko od radnika hoće ili neće prijeći u Podravku i zatim, koji su to kriteriji bili presudni da se određeni ljudi preko noći premještavaju s jedne na drugu listu i to baš oni za koje je javna tajna  da među  među visokopozicioniranim vladajućim političarima, gospodarstvenicima – Podravkinim poslovnim partnerima ili pak samom kompanijskom menadžentu imaju kumove, braću i ostalu rodbinu?

Istovremeno, po tim istim samo njima znanim kriterijima, u matično društvo nisu dobili ni priliku otići radnici koji su primjerice na terenu krčili Daničin put prema tržištu Dalmacije i Sjeverozpadne Hrvatske, koji su disali i živjeli uz Danicu kada su je izbacivali iz trgovina jer nije bila poznati brand i koji u konačnici znaju koliko je  trnovit put imala Čajna kobasica da od anonimnog proizvoda na tržištu sa snažnom konkurencijom postane Daničin i Podravkin lider.”- završio je Darko Tetec vidno razočaran ponašanjem kompanijskog menadžmenta.

Izvor/Autor: http://drava-info.hr/ ; ppdiv

REGIONALNI URED
KOPRIVNICA - REGIJA III.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

(Koprivničko-križevačka županija, Bjelovarsko-bilogorska županija, Međimurska županija, Varaždinska županija)

DAVOR VRBEK
regionalni povjerenik

Trg kralja
Tomislava 13
48000 Koprivnica
tel. 048/647-040
fax. 048/221-304
mob. 099/271-8035
davor.vrbek@ppdiv.hr

VIJESTI IZ REGIJA