Search
Close this search box.

Predsjednik Sindikata PPDIV sa suradnicima na sastanku sa Upravom pivovare Carsberg Croatia

carsberg

carsbergTijekom svojih svakodnevnih aktivnosti, predsjednik Šimo Orešković ovih je dana sa svojim najbližim suradnicima posjetio jednu od naših vodećih pivarskih industrija, Carlsberg Croatiu, te se susreo i razgovarao sa predsjednikom Uprave Carstenom Haerup Christensenom i najodgovornijim osobama Carlsberga s područja upravljanja Ljudskim potencijalima i Pravnim poslovima.

Bila je ovo prigoda čuti od prvih ljudi kompanije gdje se ona danas nalazi, te u kojoj mjeri se njeguje i razvija socijalni dijalog. S druge pak strane, Predsjednik Orešković iskoristio je ovu priliku kako bi poslovodstvo kroz jednu kratku prezentaciju našeg Sindikata upoznao sa sindikalnim stajalištima i ulogom koju imamo u svim pivarskim industrijama na području Republike Hrvatske.

Carlsberg Croatia je u ovom je trenutku treća pivovara na hrvatskom tržištu koja svojim brendovima vrhunske kvalitete potrošačima donosi zabavu i osvježenje. Trenutno ima oko 320 zaposlenika, najnovija je, najmodernija i ekološki najopremljenija pivovara u regiji, a smještena je u Koprivnici. Asortiman proizvoda sastoji se od internacionalnih i lokalnih pivskih brendova kaoš to su Carlsberg, Tuborg, Holsten, Pan, te cider Somersby. Osim toga na hrvatskom su tržištu uvoznik i distributer za Budweiser Budvar i Guinnes. Na tržištu se pojavljuju i sa radlerom kojeg su lansirali 2011. godine.

carlsberg 1Uvjeti u kojima posluju, prilično su teški zbog niza situacija i okolnosti, a jedan od njih je  i taj što kompletna pivarska industrija pada po prodaji u zadnjih nekoliko godina. Kriza u okruženju i mala kupovna moć stanovništva jedan je od vodećih uzroka ovoga pada jer pivarska se industrija temelji na velikim volumenima obzirom na male marže, pa samo veliki opstaju. Potrošači se zbog male platežne moći okreću jeftinijem pivu većeg volumena, ali izrazito upitne kvalitete. Ipak, kako je bilo rečeno, u Carlsberg Croatiji čine sve kako bi preokrenuli te trendove i unazad dvije godine mogu reći kako je svaka godina bolja od one prethodne. Ipak, bez obzira na sve poteškoće u kompaniji se provode i određene investicije koje za cilj imaju zadržavanje pune zaposlenosti i podizanje profita.

U svoj toj borbi s krizom i željom za opstankom na tržištu nisu zaboravljeni radnici. Naime, u pivovari Carlsberg  postoji izuzetno kvalitetan socijalni dijalog koji je, kako smo imali prilike sasznati, jedan od ključa uspjeha ove kompanije. Postoji veliko međusobno razumijevanje vezano uz uvijete poslovanja, pa iako su iz tog razloga određeni benefiti tijekom prošlih godina bili ukidani ili smanjivani, sve je to bilo rađeno u jednom zajedničkom dogovoru. Pomno se promišljalo o svakoj odluci i mjeri koja je za cilj imala smanjenje troškova, a koja je zadirala u materijalna prava radnika.

Predsjednik Orešković bio je zadovoljan onime što je čuo i ponudio je svu moguću pomoć od strane Sindikata u rješavanju bilo kakvih problema obzirom na sveopću prisutnost PPDIV-a u svim tijelima državne uprave kroz koje se radi na rješavanju problema svih poduzeća u kojima smo sindikalno organizirani. Kako je istaknuo jedan od gorućih problema je i nedovoljno zapošljavanje, pa je pozvao čelnike ove kompanije da koriste državne poticaje za zapošljavanje, ali i sve druge koji mogu kompaniji donijeti prosperitet.

Isto tako najavio je i skorašnju inicijativu za sklapanje kolektivnog ugovora obzirom ga u ovoj kompaniji nemamo, dok to nije slučaj u svim drugim hrvatskim pivarskim kompanijama. Istaknuo je kako očekuje pozitivan odgovor s druge strane i kako nam je svima u interesu da kroz jedan proces dogovaranja i pregovaranja temeljen na međusobnom povjerenju i uvažavanju sigurno možemo stići do kvalitetnog i za obje strane zadovoljavajućeg cilja.

Prisutni sugovornici od strane poslodavca pozitivno su se odredili prema ovoj namjeri i zajednički zaključili da u trenutku kada stvari krenu prema boljem ne postoji razlog da se prava radnika ne reguliraju kroz kolektivni ugovor.

REGIONALNI URED
KOPRIVNICA - REGIJA III.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

(Koprivničko-križevačka županija, Bjelovarsko-bilogorska županija, Međimurska županija, Varaždinska županija)

DAVOR VRBEK
regionalni povjerenik

Trg kralja
Tomislava 13
48000 Koprivnica
tel. 048/647-040
fax. 048/221-304
mob. 099/271-8035
davor.vrbek@ppdiv.hr

VIJESTI IZ REGIJA